Najnovije

VISOKO RIZIČNA POSETA! Srpske vladike na nišanu islamista: Prati ih opasnost do Dečana i Pećke patrijaršije

Samo dan nakon što na Kosovu budu održani vanredni parlementarni izbori, koji su zakazani za 6. oktobar, poglavar SPC patrijarh Irinej stići će u južnu srpsku pokrajinu sa svim episkopima naše crkve.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Stručnjaci upozoravaju da ova poseta novi visok bezbednosni rizik i da bi se vladika SPC mogle naći na udaru ekstremnih islamista. 

Poseta Kosovu i Metohiji, prilikom koje će najviša crkvena delegacija obići Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane, deo je programa povodom obeležavanja velikog jubileja - 800. godina autokefalnosti SPC. 

Vladike će na KiM stići direktno iz Žiče, gde će 6. oktobra biti služena sveta arhijerejska liturgija. 

- Posle Žiče idemo u Patrijaršiju, drevno sedište naše crkve. Tako ćemo pokazati da su izvori našeg duhovnog i nacionalnog bića upravo skopčani sa svetinjama na Kosovu i Metohiji - najavio je mitropolit Porfirije.

NJihov odlazak na KiM posle izbora kojima prethodi veoma napeta i prljava kampanja čiji smo i svedoci ovih dana, prema mišljenju sagovornika, biće i  melem na ranu napaćenom srpskom narodu, ali i poseta koja nosi i veliki bezbednosni rizik. 

Poslanik Zoran Dragišić naglašava da je veoma osetljiv momenat kada naša delegacija SPC odlazi na Kosovo, kao i sam povod zbog kojeg odlaze, te da strahuje da tamo ima onih kojima njihov dolazak može zasmetati. Navodi i da KFOR verovatno već sada sprovodi bezbednosne procene povezane sa skupom u Pećkoj patrijaršiji. 

- Ne verujem da ključni albanski političari, njihove grupacije i mediji, pogotovo dan posle izbora, nešto nameravaju da urade, provociraju ili, ne daj Bože, da napadnu crkvene velikodostojnike ili da im zabrane ulaz na teritoriju KiM. Prosto jer bi taj neko sebe obeležio vrlo negativno, a naročito pred međunarodnom zajednicom do koje je Albancima veoma stalo. Naravno, njima je najviše stalo do mišljenja SAD, koje će odlučiti o onome šta će se desiti na Kosovu. Ja se tu bojim islamista. Ne sme se zaboraviti da je taj pokret na Kosovu veoma jak i da bi oni mogli da iskoriste ovu priliku da naprave problem i skrenu pažnju na sebe. Oni su ionako u sukobu sa Amerikom, njih nije briga šta će Amerika reći, a znaju da bi pred javnošću kojoj se oni i obraćaju dobili poene - navodi Dragišić.

Predsednik Srpske lige, Aleksandar Đurđev, ističe da proslava godišnjice u Pećkoj patrijaršiji samo dan nakon kosovskih izbora šalje snažnu poruku kosmetskim Srbima - SPC i država jesu i uvek će biti uz njih. 

- Uprkos ogromnim spoljnim pritiscima, uprkos petoj koloni unutar Srbije, država i Crkva ne odustaju od lavovske borbe za KiM. Takođe, međunarodnoj zajednici se šalje poruka da naše autentično crkveno nasleđe ima ogroman civilizacijski značaj - navodi Đurđev.

Za snimak ubistva Olivera Ivanovića tražili su Radi Trajković novac. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA