Najnovije

AMERI SE POVLAČE DA OTVORE PUT TURSKOJ OFANZIVI NA SIRIJU: Okrenule leđa saveznicima Kurdima i prepustile ih Turcima i džihadistima

Američke trupe počele su da se povlače iz delova istočne Sirije koja je na meti Turske radi novog vojnog upada, navode kurdske snage (SDF) koje podržavaju SAD, a koje se nalaze u sukobu sa turskim snagama.

Amerika povlači vojsku sa severa Sirije (Foto: Jutjub)

Turska smatra da kurdske snage u Siriji produžavaju vojno krilo Radničke partije Kurdistana u Turskoj. Sirijske demokratske snage (SDF), koje su bile saveznik SAD-a u borbi za severoistok Sirije, pretežno su Kurdi, pa ih Ankara doživljava kao teroriste.

Turska je zapretila da će započeti vojnu operaciju protiv sirijskih Kurda, saopštivši da je potrebno osigurati bezbednosnu zonu duž granice. SAD nisu uspele da ubede svog saveznika u NATO u suprotno i sada im se sklanjaju s puta.

Prema kurdskoj novinskoj agenciji "Havar", američke trupe napustile su svoje položaje u gradovima Ras al Ain i Tal Abiad u ponedeljak.

"Američke snage nisu ispunile svoje obaveze i povukle su svoje snage iz pograničnih područja sa Turskom, a Turska se sada priprema za invaziju na severnu i istočnu Siriju", navodi se u saopštenju SDF-a.

Kurdi su ponovili da turska operacija može doprineti ponovnom oživljavanju terorističke grupe "Islamska država", koja je bila glavni protivnik SDF-a u borbi za severoistok Sirije.

Najstrašnije rusko oružje snimljeno je u Siriji. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA