Najnovije

IRAČKI POSLANIK OTKRIVA: Evo gde je zloglasni lider ID al-Bagdadi i ko ga čuva

Irački poslanik Hasan Salim izjavio je da vođa terorističke grupe Islamska država Abu Bakr al-Bagdadi slobodno kreće preko iračke pustinje u provinciji Anbar pod zaštitom američke vojske, izveštava irački portal el-Našra.

Al-Bagdadi (Foto: Juzjub)

"Lider ID al-Bagdadi nalazi se u zapadnoj pustinji u provinciji Anbar pod zaštitom američke vojske ... Kreće se između Iraka i Sirije pod zaštitom Amerikanaca", navodi se u saopštenju agencije iz šiitskog bloka al-Sadikun.

Poslanik tvrdi da se podrška lideru ID pruža iz vojne baze Ain al-Asad, u kojoj su stacionirane američke trupe.

Prema njegovim rečima, američke trupe podržavaju al-Bagdadija "iz straha pre odobrenja zakona od proterivanja stranih trupa iz Iraka".

Al-Bagdadi sada nije u Siriji, ali u području između jezera Sarsar i njegovog rodnog grada Samare, kazao je kurdski stručnjak za bezbednost Haukar al-DŽaf za list Bagdad Today u sredu. Prema njegovim rečima, Al-Bagdadi koristi svoje veze s lokalnim plemenima kako bi se zaštitio dok je u Iraku.

Predstavnik najvećeg parlamentarnog bloka "al-Fath" Ahmad al-Asadi rekao je ranije ya RIA Novosti da će zakon o povlačenju američkih snaga iz Iraka biti jedan od prvih koji će biti izglasan u parlamentu zemlje na predstojećem zakonodavnom zasedanju početkom marta.

Prvi zamenik predsednika iračkog parlamenta Hasan al-Kabi izjavio je početkom februara da irački parlament namerava da izradi zakon o razbijanju bezbednosnog sporazuma sa Sjedinjenim Državama, što će dovesti do povlačenja američkih i drugih stranih vojnih savetnika iz zemlje. Al-Kabijeva izjava bila je odgovor na izjavu američkog predsednika Donalda Trampa da SAD održavaju vojno prisustvo u Iraku kako bi mogle da “paze na Iran”.

O zaoštravanju situacije u Donbasu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Lov na al-Bagdadija

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA