Najnovije

EVO ZBOG ČEGA RAT IZMEĐU SAUDIJSKE ARABIJE I IRANA NE SME DA IZBIJE: To bi bila prava katastrofa za ceo svet! (VIDEO)

Oružani sukob između Saudijske Arabije i Irana mogao bi imati katastrofalan uticaj na globalnu ekonomiju, posebno na naftna tržišta, izjavio je Mihail Maščenko, analitičar eToro-a socijalne mreže za investitore za RT.

Rat (Foto: Pixabay)

Prema Maščenku, ako dođe do oružanog sukoba između dva bliskoistočna naroda, cene nafte bi se mogle povećati za više od 500 odsto.

- Cene energenata će zavisiti od ozbiljnosti sukoba. Setimo se iračkog Kurdistana, koji je u stanju kontinuiranog rata kroz Tursku izvozio oko 550.000 barela dnevno. S tim u vezi, možemo očekivati porast cena nafte na 150 - 200 dolara prvog dana sukoba. Ako Saudijci i Iran napadnu jedni drugima naftne objekte, cena sirove nafte može porasti na 300 dolara – izjavio je Maščenko.

Ivan Karjakin, investicioni analitičar Global FIKS-a, ističe da područje mogućeg konflikta daje trećinu svetske nafte.

- Saudijska Arabija, Irak, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Oman i Katar zajedno proizvode oko 28 miliona barela dnevno, što je nešto manje od 30 odsto globalne proizvodnje; cene će porasti odmah na 150-180 dolara po barelu - rekao je on.

- Onda će sve zavisiti od trajanja sukoba. Svetsko tržište će preživeti dva ili tri dana sukoba. Ako sukob traje nedelju dana, onda će cene porasti na 200 dolara ili više, a to će imati dugoročne posledice, pošto će se zalihe smanjiti - rekao je Karakin.

Analitičar insistira da je rat između Rijada i Teherana malo verovatan, jer nije u interesu Rusije i Kine.

- Rusija je partner mnogih konfliktnih zemalja na Bliskom istoku. Najveći uvoznik nafte Kina, koja nosi najveći rizik u slučaju porasta cena nafte, iskoristiće svoj uticaj na Iran i SAD kako bi sprečila sukob - rekao je on.

Rat na Bliskom istoku biće veoma neprofitabilan za uvoznike, kaže Ivan Kapustianski, analitičar “Foreks Optimuma”.

- U slučaju rata, tržišta mogu izgubiti oko 20 odsto svetske ponude. Pre svega, naravno, najveći uvoznici će biti pogođeni. Među njima su SAD, Kina, Japan, kao i evrozona, u stvari, glavne lokomotive svetske ekonomije - rekao je on.

Iako su obe zemlje izbegle direktne sukobe, one su trenutno uključene u brojne ratove na Bliskom istoku.

Saudijska Arabija i Iran imaju interese u zemljama kao što su Jemen, Liban i Sirija, gde su obe imale svoj udeo u sukobima, bilo diplomatski, putem političkih stranaka poput Hezbolaha i Pokreta budućnosti, ili direktnog sukoba kroz grupe poput snaga Huta i Hadijevih lojalista.

Do sada su obe strane posvećene ovom konfliktu na Bliskom istoku sličnom Hladnom ratu; međutim, sa sve većim problemima Saudijske Arabije sa Katarom i Turskom, buduća konfrontacija je moguća.

Indija i Pakistan započele veliki sukob! Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zašto su Iran i Saudijska Arabija neprijatelji?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA