Najnovije

BERLINSKI PREDLOG NIJE U KORIST PRIŠTINE: U čiju je onda korist?

Uoči predstojećeg srpsko-albanskog skupa u Berlinu, 29. aprila, prištinska Gazeta Expres piše da će se na tom mini samitu, koji su inicirali kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, naći predlog koji će obuhvatiti razmenu teritorija, koji međutim, neće biti na korist Prištine.

Priština (Foto: Jutjub)

"Najverovatnije će biti predloženo da Srbija dobije neku vrstu suvereniteta na određenim teritorijama Kosova", navodi list uz podsećanje da se Nemačka protivi ideji korekcije granica.

Iz nemačke vlade prištinskom dnevniku su saopštili da je, kako se navodi, cilj Merkelove i Markona stabilnost u regionu, uz fokus na dijalog Beograda i Prištine.

"Stabilnost i pozitivan razvoj događaja u regionu su od velikog značaja

za kancelarku i predsednika. NJihov cilj je da razgovaraju sa gostima o posebnim izazovima s kojima se region suočava, fokusirajući se na odnose Kosova i Srbije", preneo je Expres izjavu neimenovanog portparola nemačke vlade.

U Berlin su pozvani predsednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, predsednik i premijer Albanije, Iljir Meta i Edi Rama i predstavnici prištinskih institucija, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Za eventualne teme koje bi se mogle naći na stolu u Berlinu, Expres tvrdi da je to "novi okvirni sporazum", ne precizirajući, međutim, šta je sadržavao "stari okvirni sporazum", za koji su predstavnici Beograda i Prištine, ali i međunarodne zajednice tvrdili da još ne postoji.

Iako je Haradinaj ranije najavio da će pozvati Tačija na razgovor radi usklađivanja stavova uoči sastanka u Berlinu, list primećuje da predstavnici prištinskih institucija tamo, ipak, odlaze neusaglašeni.

Kada je reč o predstojećem susretu u Berlinu, inače, i Tači i Haradinaj su više govorili o tome da će insistirati na što hitnijem odobravanju vizne liberalizacije za građane Kosova, dok je predsednik Srbije rekao da od tog susreta ne očekuje ništa.

O zakonu o '’švajcarcima'’ možete da pročitate OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dogovorio se sa Nemcima, Englezima, Amerikancima i EU pa se setio i Srba?!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA