Najnovije

NAUČNICI U ŠOKU, OKEANI UBRZANO RASTU! Ovo su gradovi kojima preti potop... (FOTO/VIDEO)

Zbog naglog otapanja leda na Grenlandu i Antarktiku ugroženi gradovi uz obalu!

Arktik Foto: printscreen

Naučnici smatraju da bi zbog globalnog zagrevanja, odnosno zbog ubrzanog otapanja leda na Grenlandu i Antarktiku, nivo mora mogao da poraste daleko više nego što se do sada pretpostavljalo.


Naime, do sada se verovalo da bi do 2100. nivo mora mogao da poraste za najviše metar, ali prema najnovijoj studiji, stvarni porast nivoa mogai bi da dostigne čak dva metra!

Kada je Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) 2013. objavio svoj peti izveštaj upozorio je da bi dalje zagrejavanje planete, bez većih smanjenja emisije gasova moglo da dovede do porasta globalnih nivoa mora za 52 do 98 santimetara do 2100. godine. 


Prema najnovijoj proceni, ako se efekati staklene bašte ne smanje, vrlo je verovatno da će nivoi svetskih mora porasti za 62 do 238 santimetara 2100. Porast nivoa mora od oko dva metra imao bi katastrofalne posledice za našu planetu. 

 

Naučnici su izračunali kako bi u tom slučaju na svetu nestalo 1,79 miliona kvadratnih kilometara nastanjive površine, što je jednako veličini Libije. Veći deo tog zemljišta nalazio bi se u važnim područjima za uzgoj hrane, kao što je na primer delta Nila. Bili bi ugroženi i veliki obalni gradovi, uključujući London, NJujork i Šangaj!


Izvor: BBC

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA