Najnovije

Sirija nema nameru da se odriče vojne pomoći Irana radi ublažavanja sankcija SAD

Sirija ne namerava da odustaje od iranskih jedinica niti da traži da napuste njenu teritoriju u zamenu da ublažavanje američkih sankcija.

Iranska vojska (Foto: Jutjub)

Ovo je uticajnom moskovskom dnevnom listu  „Izvestiя“ potvrdio predsednik spoljnopolitičkog komiteta parlamenta Sirije  Butrus al-Maržan.

Prethodno su mediji objavili da se Vašington i Tel-Aviv spremaju da Rusiji i Siriji predlože `veliku trampu`. Navodno  će za ukidanje dela antisirijskih sankcija i „priznavanje legitimiteta vlasti Bašara Asada“  tražiti da „svi iranski vojnici napuste Siriju“.

Maržan, imajući ovo u vidu, naglašava da se iranske trupe u Siriji nalaze „potpuno zakonito“ jer su stigle na poziv zvaničnog Damaska. I dodaje:

„Prisustvo jedinica iranske armije u Siriji nije za nas predmet nagađanja i trgovine. Ni Sjedinjene Države ni Izrael nemaju nikakvo pravo da diktiraju svoje uslove vladi Sirije. Mi, uostalom, iz Vašingtona nismo ništa dobili,  a SAD nisu ni u situaciji da diktiraju suverenoj državi čije će se trupe nalaziti na njenoj teritoriji, a čije ne smeju“.

Maržan je dodao da Damask nije protiv pregovora sa SAD  i Zapadom i ukazao da bi takvi razgovori morali da uključuju i zahtev Damaska da mu izrael vrati Golansku visoravan.        

Posebno je naglasio da postoje dve vojske koje treba da napuste „teritoriju Sirije“: izraleska (da ode sa Golanske visoravni) i američka (da napusti vojnu bazu Et-Tanf koja se nalazi uz granicu sa Irakom).

„Dok se to ne dogodi – nema nikakvih pregovora“ – upozorio je funkcioner sirijskog parlamenta.

Iran je još 2011-te ponudio vojnu pomoć Siriji.

Po procenama, u Siriji se nalazi preko 5000 iranskih vojnih savetnika i vojnika, ali stalnu bazu nemaju.

Zvaničnik gornjeg doma ruskog parlamenta Vladimir DŽabarov izjavio je da Moskva nema nameru da u ovom slučaju staje na stranu SAD i da se uključuje u bilo kakve kombinacije protiv Irana:

„Ako Iranci odu, ko će se u Siriji boriti protiv terorista? Da neće Amerikanci?  ko će se boriti protiv terorista koji iz zone deeskalacije Idlib neprestano napadaju i sirijsku armiju i naše snage?“

Tramp priprema pozornicu za globalni rat. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA