Najnovije

NAJEZDA IZ TURSKE: Frakcija Al Kaide u proboju na Latakiju

Militanti koje podržava Turska "Nacionalni front za oslobođenje" (NFL) i Al-Kaidin ogranak "Va Harid al-Muminin" (Podsticanje vernika) pokrenuli su zajednički napad na položaje Sirijske arapske vojske (SAA) duž turske granice u severnoj Latakiji, na današnji dan.

Militanti Al Kaide (Foto: jutjub)

Izvor iz SAA izjavio je da je napad, koji je započeo u ranim jutarnjim satima, pokrenut sa turske teritorije. Izvor je rekao da se vozila militanata naoružana teškim mitraljezima kreću na graničnoj liniji. Iz pravca južne Turske poletela je i raketa.

NFL i Va Harid al-Muminin tvrdili su da je više od 50 sirijskih vojnika ubijeno u njihovom napadu. Međutim, Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) rekla je da je ubijeno samo 9 pripadnika SSA-a i 4 militanata.

NFL je formiran prošlog avgusta od strane nekoliko grupa koje su podržali Turci nakon direktnog pritiska iz Ankare. Va Harid al-Muminin osnovan je otprilike u isto vrijeme od strane DŽamat Ansara al-Islama, Al-Kaide, Horas al-Dina, DŽabat Ansar al-Islama i Ansar al-Tavide.

Ovaj novi napad je još jedan dokaz rastuće saradnje između grupa koje podržava Turska i Al Kaida u Siriji. Raspoređivanje ovih terorista na graničnoj liniji takođe izaziva ozbiljna pitanja o ulozi Ankare u ovoj saradnji.

Preko 100 mrtvih, pročitajte OVDE o krvavom okršaju u Hami.

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA