Najnovije

VELIKA ŠANSA ZA SRBIJU: Ovaj čovek je imenovan na visoku funkciju u EU, ali će lobirati za spas našeg KiM!

Bivši šef španske diplomatije Žozep Borel, koji je imenovan za novog visokog predstavnika spoljne i bezbednosne politike EU, mogao bi uspešno posredovati u dijalogu Beograda i Prištine u cilju rešenja kosovskog problema, ocenjuje britanski ekspert za Balkan DŽejms Ker Lindži.

Žosep Borel je novi visoki predstavnik spoljne i bezbedonosne politike EU (Foto: Jutjub)

- Kao bivši šef španske diplomatije, on zna koliko je pitanje Kosova nanelo štetu Španiji, ali i jedinstvu EU. Takođe zna da rešenje situacije zahteva kompromis podržan i od strane zemalja koje nisu priznale Kosovo, kao i UN - naveo je Ker Lindži na svom tviter nalogu.

Ker Lindži ukazuje da Borel uživa ugled u Srbiji, gde će zbog stava Španije da ne prizna Kosovo biti mnogo pozitivnije viđen nego mnogi drugi zvaničnici EU, što će mu, ocenjuje, obezbediti određen nivo moći.

- Pozicija Španije, takođe, mu daje i važan instrument u ruke, jer Srbija, zbog toga, ne može sebi priuštiti da mu se suprostavi. On i dalje ima uticaja u Madridu. Ako Srbija bude previše opstruktivna prema Kosovu, Beograd bi mogao biti suočen sa manjom podrškom Španije i ostalih - smatra on.

Ker Lindži ukazuje da i Kosovo mora znati da sebi ne može da dozvoli suprostavljanje Borelu, jer dobar izveštaj s njegove strane može pomoći da se promeni stav Madrida o angažovanju, a možda i priznanju, što je, kako konstatuje manje verovatno.

Profesor na renomiranoj Londonskoj školi ekonomije ističe da nema sumnje da će mnogi gledati na Borelovo imenovanje kao problem ili potencijalnu katastrofu, ali da je on radije optimista.

- Borel može biti tačno ona osoba koja je potrebna za posredovanje u pronalaženju istorijskog rešenja između Beograda i Prištine - zaključio je on.

Pročitajte OVDE zašto su Rusija i SAD na ivici rata.

Izvor: Tanjug/Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA