Najnovije

Indija kupuje ruske rakete R-27 za svoje vojne avione Su-30MKI

Indija i Rusija su potpisale sporazum o isporuci raketa vazduh-vazduh R-27 za indijske vazduhoplovne snage, javila je novinska agencija ANI pozivajući se na izvore u indijskom vazduhoplovstvu.

Su-30MKI (Foto: Jutjub)

“Potpisan je ugovor sa Rusijom o isporuci raketa vazduh-vazduh R-27 za višenamenske borbene avione Su-30MKI” navela je agencija ANI.

Izveštaji govore da je ugovor vredan oko 200 miliona dolara, a još nisu objavljeni nikakvi detalji u vezi sa ugovorom.

Indija trenuto poseduje 249 aviona tipa Su-30MKI, a u planu je nabavka dodatnih 16 do 18 aviona u toku 2019. godine. Trenutno je 240 aviona raspoređeno u 11 eskadrila i u jednoj jedinici za trening i usavršavanje taktika vazdušne borbe (TACDE) koja se nalazi na aerodromu Gvailor.

R-27 je raketa vazduh-vazduh srednjeg ili dugogo dometa kada su u pitanju poslednje verzije rakete. Namenjena je za instalaciju na ruske vazduhoplovne platforme.

Domet ove rakete je do 40 kilometara u njenoj osnovnoj verziji (R-27T) pa do više od 130 kilometara, prema nekim procenama i iznad 170 kilometara u verziji R-27EM.

Raketa zavisno od verzije može posedovati poluaktivno, aktivno, toplotno ili pasivno radarsko navođenje. Platforme koje podržavaju ovu raketu su familija aviona Suhoj, Su-27, Su-30, Su-33, Su-34, Su-35, mogao je da je nosi i Su-37, a bio je pokušaj njene instalacije i na iranski F-14 koji se po svemu sudeći završio neuspešno.

Takođe ovom raketom može biti naoružana i familija MiG aviona u verzijama MiG-23 i MiG-29. Ova raketa je bila predviđena i za nikad završeni JAK-141, a njena nova verzija se nalazi u naoružanju Su-57.

Bilo je pokušaja prilagođavanja ove rakete za lansiranje sa zemlje, gde su postojali projekti bez i sa dodantim potiskom koji bi joj trebao dati početnu brzinu u lansiranju sa zemlje. Trenutno se ova raketa aktivno koristi u ulozi rakete zemlja-vazduh u ratu na prostoru Jemena.

Pentagon ne želi da uključi Japan u proizvodnju lovca-bombardera F-35. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA