Najnovije

RUSKO ORUŽJE BEZ PREMCA: Prenosni raketni sistem „Verba“ će biti još ubojiti

Ruski laki prenosi raketni sistem (LPRS) 9K333 „Verba“ će biti opremljen novim nišanskim uređajem koji će u sebi imati elemente proširene realnosti, dok će sve njegove lansirne jedinice u okviru jedinice biti objedinjene u jedinstvenu bojevu mrežu, sa kojom će njen komandir upravljati u realnom vremenu. Ovo je pozivajući se na izvore u ruskom Ministarstvu odbrane, preneo internet portal „Izvestija“.

Verba (Foto: mil.ru)

Prema ovim izvorima, informacije o situaciji u vazdušnom prostoru i otkrivenim ciljevima prenosiće se od strane prenosne radarske stanice direktno na displej nišanske aparature koje se nalazi na LPRS, a koje će biti obrađivane zahvaljujući sistemu proširene realnosti. Raketaš koji je opremljen LPRS  9K333 „Verba“ će na ovaj način dobiti precizne informacije o zahvaćenom vazdušnom cilju, daleko pre nego što on uđe u zonu koju efektivno pokriva njegov sistem.

Kako prenosi ruski internet portal TASS, novi sistem upravljanja će omogućiti objedinjavanje svih vatrenih pozicija opremljenih LPRS 9K333 „Verba“ u jedinstven mrežni sistem, preko kojeg će komandovati u režimu realnog vremena. Tako će na primer komandir raketaškog voda ili baterije moći sa svog radnog mesta direktno da raspoređuje ciljeve u odnosu na taktički raspored svoje jedinice, gde će vatrene posade moći direktno na ekranu da prate sve parametre vezane za dodeljen cilj. Takođe, jedinice PVO koje će biti opremljene „Verbama“ će dobiti specijalno vozilo za komandovanje na formacijskom nivou raketnog voda i odeljensko borbeno vozilo raketaša-strelaca, koja su sposobna da izvode aktivnosti osmatranja vazdušnih ciljeva i njihovog uništenja.

U Ministarstvu odbrane su saopštili, da će isporuka brigadnog kompleta obnovljenih LPRS 9K333  „Verba“ biti isporučena do kraja ovog leta. Ova sredstva će zameniti komplekse koji su bazirani na porodici LPRS 9K38 „Igla“.

Nešto više o LPRS 9K333 “Verba”

Ruski konstruktori iz naučno-opitnog centra „KB mašinostroeniя“ uspeli su da razviju novi LPRS koji je po svojim ukupnim karakteristikama predstavlja definitvno najbolji sistem takvog tipa na svetu. Radi se o LPRS 9K333 „Verba“, koja je opremljena i novom PA raketom 9M336.

Osnovni zadatak „Verbe“ je borba protiv širokog spektra vazdušnih ciljeva, koji masovno primenjuju sredstva za izbegavanje raketa opremljenih IC bojevih tragačima. Ovo će joj omogućiti izuzetno savremena multispektralna IC samonovađena bojeva glava koja radi u tri režima, ultraljibičastom i dva infracrvena. Ovakav samonavođeni upravljački blok će vrlo efikasno raspoznavati lažne mamce i usmeriti raketu ka pravom cilju, i to u svim vremenskim uslovima bez obzira na prozračnost neba. NJena bojeva glava se odlikuje izuzetnom razornom snagom, čiju udarnu moć će pojačati i aktivacija goriva koja se nalazi u telu rakete. Ovakvu eksploziju će teško moći da prežive i najžilaviji vazdušni ciljevi.

Značajno su povećani  horizontalni i vertikalni dometi oružja u odnosu na prethodne modele. LPRS „Verba“ je sposobna da obori cilj na daljini i do 6400 metara, dok je maksimalna visina primene uvećana za čitavih 1000 metara, i sada iznosi respektabilnih 4500 metara.

Ovakve karakteristike LPRS „Verba“ će praktično u potpunosti onemogućiti upotrebu tzv. frontovske jurišne avijacije i borbenih helikoptera, što do krajnjih granica usložnjava efikasno izvođenje vazdušno-kopnene borbene operacije. Pored svega ovoga u kompletu sa „Verbom“ dolazi i kompaktni radar koji u uslovima snažnog protiv-elektronskog ometanja može da otkrije vazdušne ciljeve na daljinama i do 80km. Na desetine ovakvih radara i vatrenih jedinica mogu da budu uvezani u taktički upravljački punkt „Barnaul-T“, što će u ogromnoj meri da poveća efikasnost ovih sastava.Ovo je od izuzetne važnosti jer su se do sada jedinice naoružane LPRS, oslanjale isključivo na svoje oči. Pored njih je moglo da prođe „svašta“, a da oni to i ne primete. Sada to više neće biti slučaj. Sva zasedna mesta će da budu pokrivena minijaturnim radarima koji su preko „Barnatul-T“ uvezana sa sredstvima PVO srednjeg i velikog dometa. Sada će operateri na LPRS imate znatno veće mogućnosti kada je u pitanju priprema za dejstvo po cilju koji tek nadolazi. Ovo je npr. od izuzetnog značaja za efektivno formiranje zaseda i zatvaranja vazdušnih koridora kada neprijatelj u svojoj taktici masovno primenjuje krstareće rakete kao svoje osnovno sredstvo u prvoj fazi napada.

Amerika bi Srbiji morala da donira Kaliforniju da bi nadoknadila deo uništenog. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA