Najnovije

SRBIJA NASTAVILA AKTIVNOSTI PROTIV LOBIRANJA PRIŠTINE: Ponovni zahtev tzv. Kosova je politički pritisak na Interpol

Državna sekretarka MUP-a Srbije Biljana Popović Ivković razgovarala je danas sa ambasadorom Kube Gustavom Trista Del Todom o ponovnom zahtevu takozvanog Kosova za članstvo u Interpolu.

Ambasador Del Todo istakao je da Kuba poštuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i da će nastaviti da se pridržava svog principijelnog stava po pitanju poštovanja međunarodnog prava.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a Srbije, Popović Ivkovićeva iznela je političke, pravne i policijske argumente protiv takvog zahteva i istakla da bi eventualni prijem predstavljao, pre svega, grubo kršenje međunarodnog prava, posebno Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija.

Takođe je naglasila da bi bila prekršena i pravila Interpola, koja jasno definišu da samo države članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN mogu biti članice Interpola.

Eventualni prijem tzv. Kosova predstavljao bi ozbiljan presedan s nesagledivim štetnim posledicama i po Interpol i po sve njegove članice, navela je državna sekretarka.

Ona je podsetila da je i na prošlogodišnjoj Generalnoj skupštini Interpola odbijen zahtev Kosova za članstvo i da ponovni zahtev predstavlja politički pritisak na Interpol.

Biljana Popović Ivković zahvalila je Kubi na principijelnoj podršci koju ta zemlja pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Pročitajte OVDE zašto Šiptari traže hapšenje Dačićevog saradnika.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA