Najnovije

UBIJEN NAJMOĆNIJI IRANSKI GENERAL! POČINJE TREĆI SVETSKI RAT: Amerikanci izvršili napad! Iran sprema strahovitu odmazdu (VIDEO)

Predsednik SAD Donald Tramp naredio je napade na najviše iranske ratne vojskovođe, uključujući lidera elitnih jedinica Snaga "Kuds", u raketnom napadu kao osvetu za napad na američku ambasadu u Bagdadu - a zatim je tvitovao sliku sa američkim zvezdama i prugama (zastavom SAD).

Ubijeni iranski generali (Foto: Jutjub)

Kasem Sulejmani, šef iranskih snaga "Kuds", ubijen je u petak u Bagdadu. Rakete su uništile vozila koja su prevozila Sulejmanija i iračke šiitske milicije. Proiranska milicija Popularne mobilizacijske snage okrivile su SAD za napad.

Zamenik komandanta PMF-a Abu Mahdi al-Muhandis je među ubijenima u napadu. Bio je jedan od vođa napada na američku ambasadu u Bagdadu. Demokrate nazivaju napad političkim atentatom sa potencijalom da se krene u rat.

Stručnjaci kažu da je Sulejmani najpopularnija ličnost u Iranu. Iran naziva napad "međunarodnim terorizmom" i "bezumnom eskalacijom". Predsednik SAD Donald Tramp naredio je vazdušni napad kojim je ubijen general Revolucionarne garde Kasem Sulejmani, moćni šef iranske elitne jedinice "Snaga Kuds" , na Međunarodnom aerodromu Bagdad, potvrdio je Pentagon.

U napadu je takođe ubijen Abu Mahdi al-Muhandis, zamenik komandanta iračkih milicija u Iraku poznate kao Narodne mobilizacijske snage, koje su bile odgovorne za nedavni napad na američku ambasadu u Bagdadu, saopštili su zvaničnici.

Vazdušni napad je potencijalna prekretnica na Bliskom istoku, jer odnosi Sjedinjenih Država i Irana su na ivici sveobuhvatnog rata, a očekuje se da će povući ozbiljnu odmazdu Irana i njegovih šiitskih saveznika protiv interesa Izraela i Amerike.

U saopštenju Pentagona, objavljenom kasno u četvrtak po vašingtonskom vremenu, navedeno je:

- Po nalogu predsednika, američka vojska je preduzela odlučne mere da zaštiti američko osoblje u inostranstvu ubivši Kasema Sulejmanija.

Predsednik Tramp uništio je najviše iranske ratne vođe, uključujući glavu elitnih Snaga Kuds, u raketnom udaru kao osvetu za napad na američku ambasadu u Bagdadu - a zatim tvitovao sliku sa američkim zvezdama i prugama - američku zastavu.

- General Solejmani je aktivno razvijao planove za napad na američke diplomate i pripadnike službi u Iraku i širom regiona - navodi se u saopštenju i dodaje da je Solejmani "poslednjih nekoliko meseci orkestrirao napade na koalicione baze u Iraku", uključujući napad na ambasadu.

Ubrzo nakon što su se proširile vesti o napadu, Tramp, koji je trenutno u Mar-a-Lagu, tvitovao je sliku američke zastave, ne nudeći dalje primedbe ili objašnjenja.

Iranski ministar spoljnih poslova DŽavad Zarif odgovorio je na izjavu nazivajući američki napad aktom terorizma.

- Američki akt međunarodnog terorizma, ciljanje i atentat na generala Sulejmanija - najefikasnija snaga koja se bori protiv ID, Al Nusre, Al-Kaide i drugih - izuzetno je opasna i bezumna eskalacija - rekao je Zarif.

- SAD snose odgovornost za sve posledice svog ludačkog avanturizma - nastavio je.

ID i Al Kaida susunitske frakcije koje se oštro suprotstavljaju šiitskom Iranu, koji pomaže anti-sunitske militantne grupe širom regiona.

Demokrate su upozorile da vazdušni napad ima potencijal da pokrene rat, i upozorili su Trampa da ne traži odobrenje Kongresa.

- Solejmani je bio neprijatelj Sjedinjenih Država. To nije upitno - rekao je u izjavi senator Kris Marfi, demokrata iz Konektikata.

- Pitanje je ovo - kao što izveštaji sugerišu, da li je Amerika upravo bez ikakvog kongresnog odobrenja ubila, drugu najmoćniju osobu u Iranu, svesno krećući u potencijalni masovni regionalni rat? - rekao je Marfi.

Endrju Lang bio je prvi od demokratskih predsedničkih kandidata koji su reagovali na napad, rekavši:

- Rat sa Iranom je poslednje što nam treba, a nije volja američkog naroda. Trebali bismo da delujemo na smirivanju tenzija i da zaštitimo naše ljude u regionu.

DŽo Bajden je u izjavi rekao da je "predsednik Tramp samo ubacio štap dinamita u šator".

- Izjava administracije kaže da je njen cilj odvraćanje od budućih napada Irana, ali će ta akcija gotovo sigurno imati suprotan efekat - rekao je Bajden.

Međutim, Trampovi saveznici pohrlili su u njegovu odbranu, uključujući senatora Lindzi Grahama, republikanca iz Južne Karoline.

- Solejmani je bio jedan od najhrabrijih i najbezobraznijih članova ajatolahovog režima. Na rukama je imao američku krv - napisao je Graham u tvitu.

- Ako se iranska agresija nastavi, a ja sam radio u iranskoj rafineriji nafte, razmišljao bih o novoj karijeri - zlobno je nastavio.

Pres sekretar Trampove kampanje Kejleg MekEnani rekao je u intervjuu za Foks njuz da je ubistvo Sulejmanija "najveće spoljnopolitičko dostignuće decenije, ako ne i za našeg života.

Stručnjaci kažu da će Iran ubistvo Sulejmanija smatrati masovnom vojnom provokacijom.

- Pritisak za odmazdu biće ogroman - tvitovao je stručnjak za Bliski Istok i profesor sa "DŽon Hopkinsa" Vali Nasr.

- Sulejmani je imao kultni status heroja u IRGC-u (Islamska revolucionarna garda) i među šiitskim milicijama u regionu i lično je bio najpopularnija figura režima u Iranu - rekao je Nasr.

Američke rakete pale su u blizini terminala za teretni avion, spalivši dva vozila, ubivši najmanje sedam i ranivši nekoliko ljudi.

Zvaničnici PMF-a rekli su da je pet vojnika i dvoje "gostiju" ubijeni u vazdušnom napadu na njihova vozila unutar međunarodnog aerodroma Bagdad.

Vozila su navodno primala putnike iz aviona koji je tek sletio u Bagdad nakon leta iz Sirije. Zvaničnik PMF-a je rekao da je među mrtvima takođe bio i službenik aerodromskog protokola, identifikovan kao Mohamed Reda.

Bezbednosni zvaničnik potvrdio je da je u napadu na aerodromu ubijeno sedmoro ljudi, opisavši to kao vazdušni napad. Zvaničnik PMF-a brzo je okrivio američku vojsku za napad.

- Američki i izraelski neprijatelj odgovorni su za ubistvo mudžahedina Abu Mahdija al-Muhandisa i Kasema Sulejmanija - rekao je Ahmed al-Asadi, portparol PMF-a.

Ranije je iračka ćelija za bezbednost, koja objavljuje informacije u vezi sa iračkom bezbednošću, saopštila da su rakete "Kaćuša" pale u blizini terminala aerodroma, ubivši nekoliko ljudi i zapalivši dva automobila. "Kaćušini" višecevni raketni bacači su naoružanje iz sovjetskog doba koje koristi više lokalnih frakcija.

Nije odmah bilo jasno ko je ispalio raketu ili rakete ili ko je bio meta. Nije bilo neposrednih komentara iz Sjedinjenih Država.

Zvaničnik bezbednosti je prethodno rekao da su tela ubijenih na aerodromu ugljenisana i da ih je teško identifikovati.

Napad je došao usled tenzija sa Sjedinjenim Državama posle novogodišnjeg napada milicija koje podržavaju Iran na američku ambasadu u Bagdadu. Dvodnevni napad na ambasadu koji je završen u sredu naterao je Donalda Trampa da naredi raspoređivanje oko 750 američkih vojnika na Bliskom Istoku.

Haos u ambasadi usledio je zbog američkih vazdušnih udara u kojima je poginulo 25 boraca milicije podržane od Irana u Iraku, Katib Hezbolah. Američka vojska saopštila je da su napadi odmazda za ubistvo američkog vojnika u raketnom napadu na iračku vojnu bazu za koji su SAD okrivile miliciju.

Zvaničnik bezbednosti je prethodno rekao da su tela ubijenih na aerodromu ugljenisana i da ih je teško identifikovati.

Napad je došao usled tenzija sa Sjedinjenim Državama posle novogodišnjeg napada milicija koje podržavaju Iran na američku ambasadu u Bagdadu. Dvodnevni napad na ambasadu koji je završen u sredu naterao je Donalda Trampa da naredi raspoređivanje oko 750 američkih vojnika na Bliskom Istoku.

Haos u ambasadi usledio je zbog američkih vazdušnih udara u kojima je poginulo 25 boraca milicije podržane od Irana u Iraku, Katib Hezbolah. Američka vojska saopštila je da su napadi odmazda za ubistvo američkog vojnika u raketnom napadu na iračku vojnu bazu za koji su SAD okrivile miliciju.

SAD pokušala da sabotira rusko-kinesko-iransku vojnu vežbu! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA