Najnovije

DA LI JE OVO ZNAK DA ĆE DOĆI DO KRAJA RATA U LIBIJI? General Haftar rekao uslove pod kojima pristaje na primirje u borbama za Tripoli!

Zapovednik Libijske nacionalne armije, general Kalifa Haftar, rekao je da su mir i primirje u Libiji mogući samo nakon „eliminacije“ terorista i oružanih skupina, kao i proterivanja plaćenika iz zemlje, koje šalje i financira Turska.

Kalifa Haftar (Foto: Jutjub)

U svom govoru upućenom prosvednicima protiv turske invazije koji su se okupili u Bengaziju i brojnim istočnim gradovima Libije, obećao je turskom predsedniku Tajiipu Erdoganu da će „Libija postati grob za teroriste i njegove plaćenike“, podsetivši na sudbinu terorista u Bengaziju i na obalama zaliva Sirte.

„Mir neće doći u našu zemlju sve dok oružane milicije i plaćenici koje je Erdogan poslao u Libiju ne budu poraženi, razoružani i proterani. Čak i ako izdajnici pozovu sve plaćenike na svetu, Libijska nacionalna armija neće stati dok Tripoli ne vrati natrag u domovinu. Nećemo ignorisati činjenicu da zbog toga živote žrtvuju naši sinovi i nećemo odstupiti od svojih principa dok Tripoli ne bude slobodan, siguran i miran grad svih Libijaca“, rekao je general Haftar, prenosi TASS.

“Nećemo prestati boriti se protiv terorističkih skupina i proterat ćemo ih iz zemlje, i samo u tom slučaju najaviće se trajni prekid vatre. Naše trupe su u samom srcu Tripolija. Oslobođenje glavnog grada nije daleko“, dodao je vođa Libijske nacionalne armije.

Podsetimo, krajem januara je potvrđeno da Turska planira graditi vojnu bazu u blizini Tripolija. Zatim su se dve fregate turske mornarice približile Tripoliju i iskrcale turske vojnike i oklopna vozila, iako je Ankara izjavila da nema nameru povećavati kontingent u Libiji.

Podrška Moskve

Za ovakvu je izjavu bila presudna podrška Haftaru od strane Moskve u Veću sigurnosti Ujedinjenih nacija, gde je Velika Britanija predstavila rezoluciju o nametanju primirja u Libiji. Dokument je sastavljen nakon pregovora u Berlinu 19. januara, ali ruski suzdržani glas dokument ne čini obavezujućim. Neposredno pre glasanja, Rusija je pokazala oklevanje.

“Libijci nisu spremni sprovesti rezoluciju”, rekao je ruski predstavnik u Ujedinjenim nacijama, Vasilij Nebenzija, bez puno pojašnjavanja.

Prema Moskvi, nametanje primirja od strane UN-a neće podstići libijske sukobljene strane da pokušaju pronaći  političko rešenje.

“Ultimatumi poput ovih nemaju moć da prisile Libijce na što skoriji početak pregovora. Ako se ta rezolucija ne sprovede, podsetićemo vas na ono što smo danas rekli”, rekao je Nebenzja na glasanju 12. februara u Veću sigurnosti UN-a.

Međutim, Rusija nije sprečila odobrenje rezolucije. Moskva ima pravo veta unutar Veća sigurnosti, kojeg nije koristila, ali se suzdržavanjem Kremlj distancirao od sadržaja rezolucije, što je London protumačio kao svoju pobedu. Međutim, na terenu rezolucija ne menja ništa.

U satima nakon usvajanja rezolucije Veća sigurnosti, Ujedinjene nacije su u Libiji demantovale da više nije moguće prikupljati sredstva za Tripoli. Iz sigurnosnih razloga, povezanih sa vazdušnim napadima Haftara na područje vazdušne luke Mitiga, neki letovi s osobljem Ujedinjenih nacija nisu mogli sleteti u libijsku prestonicu.

Iz sedišta Libijske nacionalne armije je glasnogovornik Haftara pozvao je Ujedinjene nacije da za dolazak u Tripolitaniju koriste samo aerodrom u Misrati.

“Turska koristi vazdušnu luku Tripoli kao bazu za dovođenje oružja i milicija. Dakle, to je područje ratno prozorište i ne možemo nikome jamčiti sigurnost“, rekao je general Ahmed Al-Mismari na konferenciji za novinare u Bengaziju.

Prema Haftarovim ljudima, razlog za poteškoće UN-a da dođe u Tripoli je vezan isključivo za dinamiku ratnih operacija koje su u toku u gradu, gde je Libijska nacionalna armije već nekoliko puta nametala zonu zabrane leta.

Međutim, postoje oni koji veruju da su poslednji potezi Haftara u Tripoliju reakcija na odobrenje rezolucije o prekidu vatre. Uz ruski suzdržani glas, general Haftar je na ovaj način poručio da ne prihvata rezoluciju i pokazao se kao jedini koji može stvarno kontrolisati nebo glavnog grada.

Rusi bacili više od 40 bombi na kopnene ciljeve! Snimak možete pogledati OVDE!

Izvor: logicno.com/L.R.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA