Najnovije

NOVA RUSKO-TURSKA PATROLA U IDLIBU: Erdoganova vojska ne može da obuzda džihadiste! Preti nova eskalacija sukoba (VIDEO/MAPA)

Ruska i turska vojska izvršile su danas drugu ograničenu zajedničku patrolu u sirijskoj provinciji Idlib.

Rusko-turska patrola u Idlibu (Foto: Jutjub)

Kako prenose lokalni mediji, zajednička patrola je sprovedena u skladu sa sporazumom o primirju, koji su početkom marta u Moskvi potpisali predsednci Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin.

U patroli je bilo šest vozila, po tri sa obe strane, a odvijala se duž auto-puta M4 zapadno od Sarakiba.

(Foto: Southfront.org)

Prema sporazumu iz Moskve, turska strana je odgovorna da obezbedi sigurnosnu zonu uz auto-put M4 u južnom Idlibu, kao i da osigura povlačenje teškog naoružanja i džihadista iz ovog područja.

Turska i ruska strana su prvu zajedničku patrolu imale 15. marta. Međutim, bezbedonosna zona nije stvorena, pošto Turska nije mogla da garantuje bezbednost patrola, jer deo auto-puta M4 u južnom Idlibu kontrolišu teroristi.

Jedan vojni izvor je naveo da će Turska uskoro da pokuša da ubedi džihadiste da se povuku da bi sporazum mogao da funkcioniše. Međutim, ovo je malo verovatno, jer se terorističke grupe protive sporazumu iz Moskve, pošto su do nedavno imale podršku turske strane za svoje akcije.

Ovaj vojni izvor je istakao da bi to moglo da dovede do eskalacije novog sukoba u Idlibu, što znači da bi dogovor Putina i Erdogan bio nevažeći.

Pročitajte OVDE kako Turci krše primirje u Siriji.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA