Najnovije

"VINTOREZ" STIGAO U SIRIJU! Oružje sa zastražujućom reputacijom je sada okrenuto ka Asadovim neprijateljima! (FOTO)

VSS „Vintorez“ je svoju zastrašujuću reputaciju stekao na Kavkazu. Pušku karakteriše jak metak za masivnim zrnom kalibra 9h39 mm, koje ima sposobnost da probije homogenu čeličnu ploču debljine 6 mm sa razdaljine od 100 metara. NJen najveći kvalitet je tajnovitost dejstva jer proizvodi nisu buku.

Ruska vojska (Foto: mil.ru)

Ruske specijalne jedinice koje učestvuju u vazdušno-kopnenoj operaciji ruske vojske u Siriji, koja za glavni cilj ima likvidaciju internacionalnog terorizma koji je izvršio agresiju na ovu državu, koriste praktično čitav arsenal snajperskih pušaka koje proizvodi ruska vojna industrija. Kakva bi ti kampanja bila da svoje sposobnosti na delu ne pokaže i čuveni „Vintorez“ koji se posebno proslavio na Kavkazu.

Ova puška je razvijena još za vreme SSSR-a. U prvom planu se ističe njena niska buka prilikom dejstva kao i velika probojnost puščanog metka. Radi se o pušci specijalne namene VSS (vintovka snaйperskaя specialьnaя) „Vintorez“.

Za ovu pušku je razvijen nešto sporiji (dozvučni) metak u kalibru 9h39 mm, koji se zato odlikuje većom snagom. Radi se o municiji SP-5 i SP-6. Ovaj poslednji model upotrebljava masivno zrno od volframa koje ima sposobnost da probije homogenu čeličnu ploču debljine 6 mm sa razdaljine od 100 metara.

Bez obzira na to što dozvučni metak ima ograničen efektivni domet (negde do 400 metara), ove snajperske puške su veoma upotrebljive prilikom izvođenja specijalnih izviđačkih misija ili posebno, u noćnim operacijama. Tom prilikom pancirni metak sa čeličnim jezgrom koji je posebno konstruisan za ovo oružje, omogućava probijanje balističke zaštite.

Što se tiče njenih tehničko-taktičkih karakteristika, ova puška ispunjava dva veoma važna uslova:

ima sposobnost da neutrališu metu koja je zaštićena balističkom zaštitom,

prilikom dejstva proizvodi veoma nisku buku

Na bazi osnovne verzije VVS „Vintorez“ napravljena je njena modifikacija „Vintorez-M“. Ovo oružje se koristi u specijalnim operacijama koje izvode različiti specijalistički timovi: jurišni, protivteroristički, izviđački i diverzantski sastavi. Ona se ne može uporediti sa snajperskim puškama velikog kalibra koje mogu da pogode metu veličine čoveka na daljinama 2,000+ metara, i da pri tome probiju zaklon iza kojeg se nalazi meta. Međutim, u osetljivim operacijam,a gde je važno prikriveno približavanje meti, njena brza i tiha likvidacija, i potom brzo napuštanje položaja i mesta zbivanja, VSS „Vintorez-M“ nema premca. 

Gde sirijska vojska šalje pojačanje saznajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA