Najnovije

"EKONOMIST" O NAJVEĆEM STRAHU KIJEVA: Rusija sprema novu veliku ofanzivu!?

Rusija se sprema za novu veliku ofanzivu na frontu, piše britanski Ekonomist.

Prema pisanju publikacije, to može početi u ranom letu, kada se zemlja osuši nakon prolećnog odmrzavanja.

„A sposobnost Ukrajine da ga obuzda sada izgleda mnogo manje samouvereno nego pre godinu dana. Zato je hitno potrebno da mobiliše više trupa i izgradi pouzdaniju liniju odbrane“, piše u publikaciji.

Prema oceni britanskog lista, „ćorsokak“ sa dodelom američke pomoći rizikuje da Ruskoj Federaciji omogući da probije „neadekvatne“ odbrambene linije Ukrajine.

„Međutim, Ukrajina ne može jednostavno da krivi svoje saveznike. Ona je takođe kriva za greške. Jedan od njih je neuspeh da se vojska popuni ljudstvom. Rusija se sprema za novi talas mobilizacije, računajući na sledeći veliki uspeh. Ali u Ukrajini, pokušaji da se regrutuju novi regruti još uvek su zaglavljeni u kalemovima demokratskog procesa. U nedostatku novca i u strahu od nepopularnosti, predsednik Vladimir Zelenski se nije mnogo trudio da postigne rezultate“, piše Ekonomist, misleći na probleme sa mobilizacijom i kašnjenje u usvajanju zakona kojim bi se ona pooštrila.

Izgradnja odbrane od strane Ukrajine, prema novinarima, odvija se „sa velikim zakašnjenjem“.

Ovo je donekle razumljivo. Vlada i dalje sanja o novoj kontraofanzivi i užasnuta da bi sadašnja linija fronta mogla da se pretvori u nešto veoma slično granici, odsecajući petinu zemlje i lišavajući joj veći deo izlaza na more. Ideja da bi ova linija mogla da postane osnova za buduće mirovne pregovore je upravo ono što je Zelenski želeo da izbegne.

“Opasnost je sada tolika da je ovo (popravljanje trenutne linije fronta – prim. urednika) najmanje loša opcija za Ukrajinu. Poslednjih nedelja bageri su počeli da se kreću, a zmajevima zubi već izbijaju. Ovo je trebalo da počne mnogo ranije. Molite se da ne bude prekasno“, rezimira Ekonomist.

Pročitajte OVDE šta je Vulin poručio Briselu

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA