Najnovije

Gej brakovi uskoro i u Crnoj Gori

Savetnik crnogorskog premijera za ljudska prava Jovan Kojičić izjavio je danas da u parlamentu Crne Gore postoji većina da se donese zakon koji će omogućiti istopolnim partnerima da ozakone svoju vezu.
Prema savetniku CG premijera, u Parlamentu postoji većina neophodna za donošenje zakona (Foto: Vikimedija)

Prema savetniku CG premijera, u Parlamentu postoji većina neophodna za donošenje zakona (Foto: Vikimedija)

"Tok izrade samog Zakona će trajati upravo u tim okvirima kako smo i predvideli vladinom strategijom za unapređenje položaja LGBT osoba u Crnoj Gori, 2013. - 2018. godina", rekao je Kojičić za Radio Slobodna Evropa. On je dodao da je, zajedno sa Evropskom komisijom i međunarodnim ekspertima, uključujući i lokalnu LBGT zajednicu, Crna Gora krenula u taj proces, a inspiracija je bio Zakon o životnom partnerstvu u Hrvatskoj, koja će takve veze uskoro ozakoniti. Kojičić je naveo da, čitav proces izrade zakona "u najljepšem značenju te reči, povezan je sa evropskim integracijama" i da istovremeno "treba raditi na edukaciji" i političkoj participaciji i da što se tiče vladajuće koalicije "takvo raspoloženje postoji". Crna Gora je krenula u proces pripremanja zajednice i stanovništva da prihvati takav zakon. "To će biti jedan paralelan proces, zajedno sa svim drugim mehanizmima, koje vlada koristi u odnosu na izgradnju tolerancije", naveo je savetnik crnogorskog premijera. On je ipak ukazao da predmet diskusije neće biti ono što je obavezujuće po međunarodnom pravu i to će "jednostavno biti pretočeno i ugrađeno" u zakon.
Povezano:U Srbiji neće ostati dovoljno gejeva ni za paradu: Srpski homići pohrlili na venčanja u HrvatskuPrvi gej brak u Hrvatskoj – dva Hrvata!NOVA PRESUDA: Palma diskriminisao gejeve!
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA