Najnovije

Mahmuljin optužen za ratne zločine nad Srbima

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv generala Sakiba Mahmuljina, nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH, koji je ranije uhapšen zbog ratnih zločina.
Sakib Mahmuljin (Foto: Jutjub)

Sakib Mahmuljin (Foto: Jutjub)

Tužilaštvo na osnovu komandne odgovornosti tereti generala Mahmuljina za krivična dela koja su počinili njegovi podređeni, uključujući i odred "El Mudžahid", u periodu od jula do oktobra 1995, za vreme izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava jedinica Trećeg korpusa Armije BiH na širem području Vozuće. Pripadnici odreda "El Mudžahid" su za vreme tih borbenih dejstava ubili oko 60 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, koje su prethodno zarobile druge jedinice Trećeg korpusa. Mahmuljin je uhapšen 8. decembra. Sud ga je, uz mere zabrane, pustio na slobodu. Tužilaštvo nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH tereti da je propustio da spreči činjenje krivičnih dela protiv ratnih zarobljenika i civila, kao i da nije kaznio pripadnike "El Mudžahida" nakon počinjenog zločina. U optužnici se navodi da je Mahmuljin imao informacije da se pripadnici te, njemu podređene jedinice, spremaju da počine ta krivična dela, odnosno da su ih već počinili, ali nije ništa preduzeo kako bi ih u tome sprečio i kaznio počinioce. Takođe, Mahmuljin se tereti za nečovečno postupanje prema oko 20 ratnih zarobljenika i civila koji su odbili da se odmah predaju jedinici Vojne policije pod njegovom komandom.

Izetbegovićev čovek za vezu sa džihadistima

Bivši zapovednik Trećeg korpusa bio je ključni čovek tokom pregovora o priključivanju jedinice "El Mudžahid" Armiji BiH. "Verovali smo samo komandantu Trećeg korpusa Sakibu Mahmuljinu, pošto je bio pravi musliman i Izetbegovićev čovek", rekao je na suđenju bivšem komandantu Armije BiH Rasimu Deliću svedok Ajman Avad, bivši prevodilac odreda "El Mudžahid". Avad je tvrdio da se Mahmuljin na pregovorima predstavio kao opunomoćenik Alije Izetbegovića, kome su mudžahedini neizmerno verovali. Avad je tada naveo da je pripadnost odreda Trećem korpusu bila samo formalna i da nisu mogli da naređuju odredu. Međutim, bivši komandant 35. divizije Trećeg korpusa Fadil Hasanagić svedočio je u Hagu da je ratnom operacijom u Vozući septembra 1995. godine komandovao Sakib Mahmuljin, te da je on lično odredio borbene zadatke odredu "El Mudžahid", kao i da su iz odreda izveštaje slali samo Mahmuljinu. Odred "El Mudžahid" bio je smešten na području Kamenice kod Zavidovića, gde su, u blizini sela Kesten, pripadnici drugih jedinica Trećeg korpusa zarobili oko 60 vojnika i civila bosanskih Srba. Zarobljenicima je naređeno da u koloni pešice krenu prema Kestenu. U jednom trenutku 20 naoružanih mudžahedina je pod pretnjom oružjem otelo zarobljenike i odvelo ih do logora Kamenica, gde su do kraja decembra svi ubijeni. Torturu u Kamenici preživelo je samo 11 zatočenih iz druge grupe, koji su kasnije o svemu svedočili haškim istražiteljima. Haški tribunal je 2005. godine označio komandanta Trećeg korpusa Sakiba Mahmuljina kao osobu odgovornu za nekažnjavanje pripadnika odreda "El Mudžahid" zbog počinjenih zločina.
Pročitajte još:TERORISTI U NOVOM PAZARU: Uhapšena dvojica – francuski i makedonski pasoši!DESNIČAR REKORDER: Predsednik „Naših“ ima dva suđenja u jednom danu
Izvor: Avaz, Nezavine, Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA