Najnovije

Oprez, ne nasedajte na internet prevare: Evo koje su najčešće

Ako ste među jednima od prvih korisnika interneta, još od devedesetih godina, onda znate da su to bila mnogo jednostavnija vremena, internet je koristio mali broj ljudi, a njegovi su korisnici bili anonimni i nije bilo internet prevara. Danas se internet pokazao globalnim fenomenom u komunikaciji i skladištenju informacija, a samim time i idealan način za razne vrste prevara.
Čuvajte se prevara na internetu (Foto: pixabay.com)

Čuvajte se prevara na internetu (Foto: pixabay.com)

Kada je reč o internetskim prevarama morate znati da one nisu ograničene na određene grupe već su namenjene svim korisnicima, bez obzira na radno mesto, obrazovanje ili inteligenciju i da ste kao pojedinac nezaštićeni. Varalice imaju puno načina da dođu do vas i uvere vas da imaju upravo ono što vama treba, koristeći se pritom modernim tehnologijama. U vreme globalne krize i velike nezaposlenosti posebno su česte prevare i oglašavanja za brzu i laku zaradu preko interneta. Budite racionalni i neka vas ovi oglasi ne zavedu jer, realno, niko se nikada nije obogatio sedeći u fotelji i radom od kuće zaradio milione bez ikakvog prethodnog ulaganja. Razlika između virtuelnog i realnog sveta je ta što se u realnom svetu obogatiti možete svojim znanjem i trudom, a nikako ne brzo i lako kako se to naglašava na internetu. Osim što možete ostati bez novca, budite posebno pažljivi i kome dajete svoje lične podatke jer možete ostati i bez ličnog identiteta. Krađom identiteta mogu doći do vaše mejl adrese ili podataka s vašeg bankovnog računa. Krađom identiteta mogu u vaše ime kupovati stvari, podizati pozajmice ili koristiti novac sa vašeg računa. Najkorisniji savet koji vam možemo dati je – ne verujte nikome, odnosno, ne verujte internetu i ne ugovarajte nikakve poslove putem interneta.

Neke od najčešćih internetskih prevara su:

Nigerijska prevara Većina koja koristi mejl je barem jednom dobila takav mejl, obično je to ili nekakav bogat trgovac dijamantima, ili član kraljevske porodice koji želi svoje milione dolara prebaciti na vaš račun radi opasne političke situacije i bega iz zemlje, s time da vama ostaje barem jedan milion. U zadnje vreme ima sve više varijacija na tu prevaru, npr. smrt vašeg nepoznatog rođaka koji vam je ostavio puno novaca. Ako odgovorite na taj mejl obično dobijete upustva kako prebaciti taj novac na vaš račun, ali da biste to uradili prvo trebate platiti neke takse, obično oko 2000 dolara. Kada jednom uplatite taj novac sva komunikacija sa prevarantom prestaje. Ne odgovarajte na takve mejlove! Lažni dobitak na lotu Ova prevara u početku je bila španska lutrija da bi se kasnije razvile i druge varijante. Slično kao i sa Nigerijskom prevarom, osvojili ste milion eura na lotu kojeg zapravo niste ni igrali već je vaš mejl izabran slučajno, te se za isplaćivanje dobitka moraju platiti takse. Kao i u prethodnom slučaju, nakon vaše uplate prevaranti nestaju. Postoji i varijanta za Green Card Lottery, odnosno lutrija koja postoji za dobijanje zelene karte za prebivalište u SAD-u. To je lažna verzija koja traži uplatu naknade da bi vam poslali lažnu zelenu kartu za SAD. Lažne internetske stranice i lažni mejlovi koji vas pozivaju na promenu vaše lozinke Ovo je jedna od najraširenijih vrsta prevara. Dobili ste mejl od vaše banke u kojem vas obaveštavaju da morate hitno promeniti vaše pristupne podatke net bankingu. U mejlu se nalazi link za stranicu koja je identična stranici vaše banke. Budite oprezni jer je to zapravo kopija smeštena na nekom drugom serveru. U trenutku kada vi unesete postojeće podatke vašeg bankovnog računa, prevaranti su u stanju prijaviti se na isti i prebaciti novac sebi. Ozbiljna banka nikada ne bi mejlom tražila promenu vaših podataka. Kupovina proizvoda po nižim cenama Kada kupujete onlajn proizvode morate biti jako oprezni jer ponekad neke stranice izgledaju toliko stvarno i autentično da je jako teško uvideti prevaru. Posebno oprezni trebate biti kad je cena proizvoda puno jeftinija od ostalih na tržištu, i kad prodavac ne nudi mogućnost pregleda i ličnog preuzimanja robe koju prodaje na internetu. Ovo nisu jedine internet prevare, ima ih u raznim oblicima. Ne šaljite novac nikome putem interneta ukoliko se prethodno ne savetujete s nekim stručnjakom, a privatne informacije i podatke ne otkrivajte čak i kada smatrate da komunicirate s osobom koju poznajete, jer svačiji identitet može biti ukraden i zloupotrebljen.
Pročitajte još:Preko Gugla sada možete da nađete izgubljeni telefon. Evo kakoOtežajte hakerima: Evo kako da zaštitite podatke koje mogu da vam pokradu za samo par sekundi!
Izvor: dnevno.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA