Najnovije

Zapad je na Srbima trenirao bacanje Rusije na kolena

Još 90-ih je bilo jasno da je Jugoslavija trebalo da posluži kao eksperimentalna i geopolitička metafora za veće igre sa Rusijom. Posle „uhodavanja“ najnovijih propagandnih tehnologija na Balkanu, doneta je odluka da se krene dalje - na Rusiju. Mi to nismo shvatili odmah. Piše: Konstantin Kačalin, ekspert za Balkan (Moskva)
Nikad ne zaboravi (Foto: Jutjub)

Nikad ne zaboravi (Foto: Jutjub)

Sjedinjene Države su još 1977. počele da razmišljaju o „budućnosti Jugoslavije“. Bilo je jasno da će posle smrti maršala Tita Moskva hteti da se zbliži s novim rukovodstvom u Beogradu i obezbedi sebi pristup na Balkan i Jadran. CIA je napravila plan obuke i finansijske pomoći opozicionarima i disidentima „antikomunističkog usmerenja“. Predsednik SAD Ronald Regan je 1987. godine osnovao „Komitet za pružanje pomoći demokratskim disidentima u Jugoslaviji“, koji je izabrao „najdostojnije“ - Aliju Izetbegovića iz Bosne i Hercegovine i Franju Tuđmana iz Hrvatske. NJima je naloženo da se „pozabave decentralizacijom“ SFRJ. Dolaskom na vlast bivših disidenata Izetbegovića i Tuđmana, na Balkanu je počeo rat. Jugoslavija se raspala na male države pod kontrolom Vašingtona. „Jugoslovenski scenario“, koji je napisan za Jugoslaviju u CIA i Beloj kući, sastajao se ne samo od ogromne finansijske i vojne pomoći Sarajevu i Zagrebu, koji su precizno izvršavali sve instrukcije „vašingtonskih pokrovitelja“. Jedan od glavnih zadataka je bio informativni rat protiv Srbije. Od Srba je trebalo napraviti „glavne vinovnike“ svih balkanskih nesreća. Bilo je već tada jasno da je Jugoslavija trebalo da posluži kao eksperimentalna i geopolitička metafora za veće igre sa Rusijom. Državni sekretar SAD DŽejms Bejker je u Lisabonu 24. maja 1992. godine dao otvorenu izjavu o planovima Vašingtona: „… Mi želimo da u Rusiji bude mnogo država. Na primer, na Uralu, u Sibiru i na Dalekom istoku“. Poznati američki politikolog Zbignjev Bžežinski je žarko želeo da se ostvari plan po kojem bi se Rusija sastojala od mnoštva konfederalnih država čije bi „imperijalističke težnje bile manje izražene“. Bžežinski je bio čvrsto uveren da SAD treba da podržavaju separatizam u Rusiji. Zapadni mediji, koji su „za pet plus“ odradili informativni rat protiv Srbije i običnih Srba, rešili su da se ne zaustavljaju. Posle „uhodavanja“ najnovijih propagandnih tehnologija na Balkanu, doneta je odluka da se krene dalje - na Rusiju. Mi to nismo shvatili odmah. Dugo smo verovali u prijateljstvo sa EU i SAD. Danima smo slušali američki rok i pop na radiju. Na svim federalnim kanalima smo gledali holivudske akcione filmove i „sapunice“. Nadali smo se da u Vašingtonu vole Ruse i da će nam pomoći u svemu. A nije trebalo. Poslednji događaji u Ukrajini su pokazali da su se Amerikanci i Evropljani samo pripremali da za to da bace Rusiju na kolena i urade s njom isto ono što su uradili s nekada jakom i prosperitetnom Jugoslavijom. Dobro je da smo konačno progledali i da sada znamo da je „jugoslovenski scenario“ bio samo uvertira. To je bila samo priprema za „krstaški rat“ protiv Rusije, protiv koje se vodi otvoreni informativni i ekonomski rat. Bžežinski je još davno rekao svojim gazdama: „Rusija je naš glavni protivnik, treba učiniti tako da ona više nikada ne može da smeta SAD da kontrolišu ceo svet. Jugoslaviju smo slomili. Red je na Rusiju“.
Pročitajte još:Ruski arsenal za treći svetski ratPogledajte šta je snajperista Berić zatekao na mestu gde je prvi put ranjen: Duša mi je plakalaJEZIVI IZVEŠTAJ: Ukrajinski vojnici grupno silovali 26-ogodišnju devojkuAko NATO zapreti Srbiji, ruske rakete sa Krima su tu za par minuta
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA