Najnovije

PUTINOV BRUTALNI KVINTET: Pet oružja budućnosti kojima Rusija planira da zagospodari svetom (VIDEO)

Od 2000. i dolaska Vladimira Putina na vlast, ruska odbrambena industrija doživela je pravu revoluciju. Zbog toga je odlučeno kako će se za vojsku izdvajati mnogo veća sredstva nego do sada.

Putin (Foto: RIA)

Primera radi, 2015. je Kremlj tvrdio da će graditi tenkove naoružane laserima, a 2016. bila je reč o svemirski utemeljenom istemu protivraketne odbrane, piše "Biznis insajder".
Verovatno postoje razlozi zašto se te poluistine i dalje šire, piše list, i dodaje: Nacionalni ponos i kult patriotizma koji okružuje Putina i njegove ljude neki su od glavnih razloga za to, a deo je verovatno plan promišljene propagande čiji je cilj pokušaj ponovnog prestavljanja ruske oružane industrije potencijalnim kupcima. Bez obzira na razloge, u poslednjih pet meseci bilo je barem pet takvih neverovatnih projekata na kojima Rusi navodno rade.

1. Tenk koji će ići po Marsu

Nedavno je "Sputnjik"najavio da će novi T-14 tenk biti pogodan i za "temperature na Marsu". Iako masovno proizvodnja tek treba da započne, Rusija doista gradi novi impresivni tenk, koji je deo njihove nove serije "Armata" "Sputnjik" je svoje tvrdnje temeljio na super-kondenzatorskim spremnicima koji navodno omogućuju normalan rad na temperaturi i do - 14 Celzijusa. No, one na Marsu su u proseku oko - 26 Celzijusa, a motor s unutrašnjim sagorevanjem teško da će moći da se nosi s temperaturom Marsa, piše "BI".

2. Budući MiG koji će leteti i u svemiru

Izvršni direktor zadužen za MiG-ove rekao je novinarima kako će naslednik MiG-a 31 biti MiG 41, koji će između ostalo moći i da leti u svemiru. Iako postoje nacrti za izradu novog presretača, Rusija svoje nove MiG-ove neće početi da pproizvodi pre sredine 2020-ih. Većina stručnjaka sumnja hoće li Moskva uopšte imati novca za takav projekat. Iako nije potpuno nemoguće da bi MiG 41 mogao da leti u svemiru, treba dosta pričekati da bi se videlo ostvarenje tog projekta.

3. Nosač aviona od 115 hiljada tona

Rusija je 2015. najavila kako planira izgradnju nosača aviona od 115.000 tona, a taj projekat su nazvali "23000E Storm". Izgradnja bi navodno trebalo da počne 2019. No, zbog nekih rezova u budžetu, brodogradnja verovatno nije osposobljena za takav zadatak.
Ipak, zamenik premijera Dmitrij Rogozin prošle nedelje izjavio je kako Moskva namerava da izgradi "ogromni suvi dok na Dalekom istoku na kojem će moći da izgradi nosače aviona teže od 100.000 tona". Takav brod bi bio veći od trenutno najvećeg nosača aviona na svetu, američkog Feralda R. Forda.

4. Bacanje nuklearki iz svemira

U junu je Rusija saopštila kako gradi svemirski šatl sličan tajnovitom X-37B, ali s jednom razlikom - mogao bi da pogodi zemlju s nuklearnim bojnim glavama dok je u orbiti planeta. "Biznis insajder" podseća da je Rusija optužila SAD 2010. za pokušaj naoružavanja svog X-37B, uprkos činjenici da je letelica premala. Takvo oružje, kažu pravila, krši međunarodno pravo.

5. Nuklearne rakete postavljene duž obale SAD-a

U maju je bivši portparol ruskog ministarstva odbrane napisao članak u ruskom tabloidu kako je Moskva potajno "zasejala nuklearne rakete na američkoj obali (one se ukopaju i spavaju sve dok ne dobiju zapovest za detonaciju).
Rusija će američke diplomate lišiti većine privilegija. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Biznis insajder, Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA