Najnovije

TURSKA REŠILA DA PREGAZI KURDE: Hitno pozvali Amere i Ruse da zajedno...

Ibrahim Kalin, savetnik turskog predsednika, rekao je da Turska želi da koordinira svoje poteze u Siriji sa Rusijom i SAD kako bi izbegli bilo kakvu vojnu konfrontaciju.

Turska vojska (Foto: Jutjub)

- Mi podržavamo borbu protiv terorista, tako da želimo da koordinišemo naše napore. Naše oružane snage biće u bliskom kontaktu sa Amerikancima, Rusima i drugim članovima koalicije u Siriji, kako bi se precizno izbegao bilo kakav sukob - rekao je Kalin. 

Osim toga, turski diplomata je naglasio da njegova zemlja neće tolerisati prisustvo Kurdistanske radničke partije (PKK) na granici sa Sirijom. PKK je od Ankare proglašena za terorističku grupu.

- Ne možemo dozvoliti prisustvo bilo koje terorističke grupe na našoj granici, a ne možemo dozvoliti da severoistočna Sirija postane uporište PKK-a - rekao je Kalin.

Ranije ove nedelje, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otkrio je da će turska vojska pokrenuti vojnu operaciju velikih razmera na severoistoku Sirije u roku od nekoliko dana. Ova operacija će navodno biti usmerena na nekoliko gradova na sirijsko-turskoj granici, koje drže Sirijske demokratske snage (SDF). Turska tvrdi da je PKK srž grupe podržane od SAD-a.

Kao odgovor na pretnje Erdogana, Mazloum Kobani, glavni komandant SDF-a, obećao je da će "snažno odgovoriti" na svaki napad Turske na severoistočnu Siriju. Komandant je takođe upozorio da svaki turski napad otežava tekuću operaciju protiv preostalih boraca ID u Hajinu.

SAD su upozorile na bilo kakvu vojnu akciju u severoistočnoj Siriji. Međutim, tek treba preduzeti bilo kakve mere kako bi se sprečio predstojeći turski napad.

Hezbolah i Iranci našli način kako da prevare Izraelce u Siriji. Pogledajte OVDE šta su uradili.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Promotivni spot turske vojske

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA