Najnovije

PUTIN O GLOBALNOJ KATASTROFI: Amerika se povlači iz sporazuma, strahujem od nuklearnog rata! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je na današnjoj velikoj konferenciji za novinare da nuklearni rat može dovesti do uništenja civilizacije pa čak i planete.

Vladimir Putin Foto: Jutjub)

Mi vidimo raspad međunarodnog sistema obuzdavanja naoružanja, dodao je on i podsetio na izlazak SAD iz dogovora o sporazuma INF.

Nakon toga Moskva je morala da modernizuje svoje oružje.

- Na kraju, Rusija je dobila prednost, ali se radi na očuvanju pariteta - naglasio je šef ruske države.

Sada SAD izlaze iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa.

Postoji tendencija snižavanja praga nuklearnog oružja, upozorio je Putin. Na Zapadu je prisutna ideja korišćenja nuklearnog oružja sa malim punjenjem. Primena takvog naoružanja može dovesti do globalne katastrofe, dodao je.

- Neki analitičari predlažu da se koriste balističke rakete bez nuklearnog punjenja, ali nemoguće je utvrditi ima li tog punjenja ili ne. Zato će na njihovo lansiranje uslediti odgovor. Ne sme se doći do toga - rekao je on.

On je naveo kao primer situaciju u kojoj neka nuklearna podmornica ispali balističku raketu.

- Nuklearna podmornica je lansirala balističku raketu iz okeana. Ko zna da li je ona nuklearna ili nenuklearna! Idi tamo vidi! To je opasna stvar! - kaže Putin.

"Ukrajinska provokacija"

Putin je spomenuo i incident u Crnom moru, rekavši da se radi o provokaciji Ukrajine i da je njen cilj bio uticanje na rejting predsednika Ukrajine pred izbore.

- Provokacija je uvek loša i ima za cilj zaoštravanje situacije. Jasno je da su kod njih izbori. Treba povećati rejting aktuelne vlasti. Ti je na štetu interesa naroda. Rejting gospodina Porošenka je porastao: sa petog se podigao na drugo mesto. On je svoj zadatak ispunio za račun interesa zemlje - dodao je Putin.

"Brinu nas američki protivraketni sistemi u Japanu"

- Američki protivraketni sistem radi sinhronizovano sa ofanzinim kompleksima. Moskva nema nikakve iluzije tim povodom - rekao je Putin.

Na Okinavi odavno postoji američka baza, podsetio je ruski predsednik.

- O kakvom suverenitetu Japana može biti govora ako se uzme u obzir odluka o instaliranju baze u Okinavi, protiv koje je i sam guverner te provincije? Svi su protiv, ali to se dešava - rekao je Putin.

On je na početku govorio o ekonomskoj situaciji u zemlji.

Konferencija je počela u 10.00 časova po srednjoevropskom vremenu, a reč je o 14. događaju u ovom formatu za koji vlada veliko interesovanje.

Akreditovani su novinari iz federalnih, regionalnih i stranih medija. Konferencija se održava u višefunkcionalnom Svetskom trgovinskom centru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je juče za NTV da se Putin tri dana pripremao za ovu konferenciju, ali da ona ne utiče na predsednikove svakodnevne obaveze.

On je dodao da je cilj konferencije da se iskoristi maksimalno prisustvo medija kako bi do ljudi došao stav ruskog predsednika i njegova ocena situacija sa kojima se Rusija suočava.

Povod za prvu Putinovu konferenciju, 2001. godine, bio je veliki broj zahteva za intervju sa ruskim predsednikom, prenosi TASS.

Najkraća konferencija bila je 2001. godine i trajala je jedan čas i 35 minuta, a najduža je održana 2008. godine - četiri časa i 40 minuta.

Na prvoj velikoj konferenciji, 2001. godine, bilo je akreditovano oko 500 novinara, a 2017. godine 1.640, što je bio rekordan broj.

Prve konferencije održavane su u Kremlju, a kasnije su zbog većeg broja mesta prebačene u Svetski trgovinski centar u Moskvi.

Pročitajte OVDE kakav to odgovor sprema Rusija.

Izvor: Srna/rs. sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA