Najnovije

DVA ŠPIJUNSKA AVIONA NA RUSKIM GRANICAMA: Nadgledaju strateški važne regije (FOTO)

Nekoliko izviđačkih aviona primećeno je u blizini ruskih granica - nedaleko od Krima i Kalinjingrada. O tome svedoče sajtovi za praćenje podataka.

RC-135V (Foto: Jutjub)

Tako je avion za radio izviđanje RC-135V američke ratne avijacije sa serijskim brojem 64-14841 letelo u blizini obale Krima i Krasnodarskog kraja. Avion je iz baze Suda Bej u Grčkoj poleteo u 08:10 po moskovskom vremenu. Avion je leteo u navedenom području više od tri sata i nekoliko puta je leteo oko poluostrva Krim. Za njegovo punjenje iz baze Mildenhol u Velikoj Britaniji poslat je Boeing Boeing KC-135 Stratotanke sa serijskim brojem 57-2605.

Osim toga, izviđački avion RC-135V sa serijskim brojem 64-14844 poleteo je u 13:00 po moskovskom vremenu iz Velike Britanije, nakon čega je leteo pored granice Kalinjingradske oblasti. U istom području, primećen je izviđački let i avion Boeing P-8A Poseidon američke ratne mornarice. Na granicama regiona, uočen je i švedski elektronski izviđački avion GIV SP sa serijskim brojem 102003.

Poslednjih godina aktivnost stranih izviđačkih aviona, posebno američkih bespilotnih letelica, povećala se na ruskim granicama. Ministarstvo odbrane Rusije je skrenulo pažnju na povećane obaveštajne operacije u blizini državnih granica. Ministarstvo je pozvalo Sjedinjene Države da prekinu takve operacije, ali je Pentagon odbio.

Prema rečima stručnjaka ruskog Centra za vojno-političko novinarstvo Borisa Rožina, ova praksa je standardna za Vašington još od 2015. godine i nastaviće se. Prema njegovim rečima, strateški pravac Pentagona definiše Rusiju kao jednog od glavnih protivnika, te stoga svake godine američko ministarstvo obrane izdvaja sve više sredstava za takve letove.

A čega se Amerikanci najviše boje, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

RC-135V

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA