Najnovije

RAZJAŠNJENA POZADINA RATA SA RUSIJOM: Kako najviši ukrajinski funkcioneri i američka elita „čerupaju“ Ukrajinu? (VIDEO)

Pre nekih mesec dana ukrajinski poslanik iz Partije Nezavisnih Regiona Andrej Derkač, organizovao je pres-konferenciju u kojoj je objavio dokaze koji inkriminišu Nacionalni antikorpucijski biro (NABU). Naime, ova institucija je vladi SAD obelodanjivala poverljive i lične informacije o narodnim poslanicima, i rukovodiocima drugih državnih organa. Istovremeno, sa ovim skandaloznim aktivnostima biroa NABU, Derkač je razotkrio i detalje istrage o velikoj korupciji međunarodnih razmera, u koju su umešani visoki politički funkcioneri Ukrajine i SAD.

DŽo Bajden (Foto: flickr. com)

Iz objavljene službene prepiske su se mogli pročitati sledeći zaključci:

Nacionalni antikorpucijski biro (NABU) se nalazi pod punom kontrolom američke diplomatske misije SAD u ovoj zemlji, koja preko visokopoziciniranih državnih činovnika kontroliše rad ove insiticuje;

Državni organi Republike Ukrajine i njihovi činovnici su aktivno učestvovali u američkim izborima koji su održani 2016.godine;

Određeni državni službenici iz SAD su vršili aktivan pritisak na Ukrajinu, da ne istražuje slučaj međunarodne korupcije kompanije „Burisma“;

Pored ukrajinskih medija, ove informacije je objavila i većina evropskih ali i američkih medija, uključujući internet i društvene mreže koji danas predstavljaju globalni kanal komunikacije.

Zašto su objavljeni ovi dokumenti

Mi možemo da vidimo celu lavinu koju je prouzrokovao međunarodni skandal u čijem epicentru se našla Ukrajina. NJene posledice možemo da sažmemo u nekoliko najvažniji tačaka:

Pokrenuta je istraga protiv prvog čoveka Trampovog predizbornog štaba Pola Manaforta, koja je rezultaovala njegovom ostavkom i hapšenjem;

Na radaru se našla komunikacija između Zelenskog i Trampa na temu korupcijonaških istraga uključujući i slučaj „Burisma“, koja u ovom momentu može da dovede do „impičmenta“ američkog predsednika;

Pojavili se dokazi o velikoj korupcijonaškoj aferi u koju je umešan bivši zamenik predsednika SAD DŽo Bajden i njegov sin Robert;

U svakoj od ovih pobrojanih tačaka koji su osnova za sukob između američke elite, do guše su upetljani ukrajinski državni funkcioneri. Ovako velika korpucijonaška afera negativno može da utiče na međunarodni ugled Ukrajine, koji se nalazi na istorijskom minimumu. U ovoj zemlji se gotovo iz meseca u mesec pojavljuju nove afere, koje prete da rasteraju i ono malo partnera sa kojima Ukrajina u ovom času održava kakvu-takvu saradnju, i defitnivno je gurnu u izolaciju.

Da bi se popravilo ono šta se može popraviti na relaciji Kijev-Vašington, moraju se u potpunosti „rasčivijati“ sledeća inkriminišuća pitanja:

Ko je kome i kakve informacije odavao;

Na koje činovnike je vršen pritisak i ko je u njima učestvovao;

Ko je koga ucenjivao;

Inače, ukrajinski poslanik je sve dokumente na kojima počiva ova afera dostavio Državnom tužilaštvu, da bi državni organi u jednoj javnoj i transparentnoj istrazi konačno stavili tačku na čitav niz međunarodnih skandala i korupcionaških afera.

Sredinom ove godine predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je uverio svog američkog kolegu da će naslednik državnog tužioca biti čovek od njegovog 100% poverenja. Novi tužilac će po stupanju na ovu dužnost u mesecu septembru pokretnuti novu istragu. „On ili ona će razmotriti sva pitanja za konkretnu kompaniju koju ste spomenuli u vašem zahtevu“- rekao je ukrajinski predsednik prilikom telefonskog razgovora sa Donaldom Trampom, koji je održan 25.jula ove godine.

I kako je na osnovu ovih dokumenata postupilo Državno tužilaštvo?

Nedavno se povodom ovoga oglasio novouspostaljeni Državni tužilac Ruska Rjabošapka (čovek od 100% poverenja predsednika Zelenskog). On je u intervjuu ukrajinskim medijima rekao da nema nikakvih inkriminišućih dokaza u slučaju „Burisma“ na osnovu dokumenata ukrajinskog parlamentarca.

Zašto je delatnost ukrajinske kompanije „Burisma“ i njenog vlasnika Nikolaja Zločevskog, koji je ranije obavljao funkciju ministra ekologije i prirodnih resursa za vreme Viktora Janukoviča, isprovocirala međunarodnu korupcijonašku aferu u kojoj su uključene SAD?

Zato, što se na osnovu dokumenata u ovom skandalu našao i bivši američki potpredsednik i jedan o nauticajnijih političara u savremenoj istoriji SAD DŽo Bajden, i njegov sin Robert Hanter Bajden.

Tako je po saznanjima ukrajinskih istražnih organa, DŽo Bajden dobio sumu veću od 900 hiljada američkih dolara, dok je njegov sin Robert sa svojim partnerima uspeo da inkasira čak 16,5 miliona američkih dolara na ime konsultantskih usluga koje su radili za kompaniju „Burisma“. Informacije o ovoj istrazi NABU su se potom „volšebno“ pojavile u ambasadi SAD u Ukrajini.

Međutim, na sve ove dokaze državni tužilac nastavlja da uporno ponavlja napamet naučenu mantru „da nema nikakve afere Burisma. Da ona postoji samo u mašti onoga ko je izmislio“.

Međutim u pitanju je jedna površna i krajnje neubedljivo inerpretirana laž. Sve to postoji u dokumentima koje je sam g-din Rjabošapka potpisao nakon što je postavljen za Državnog tužioca.Poslanik Andrej Derkač je 9.oktobra ove godine objavio podatke koji potvđuju da je NABU prosleđivao poverljive podatke ambasadi SAD koji se tiču istrage o međunarodnoj korupciji, i sve to uredno predao Državnom tužilaštvu.

Da li se zna kakav je bio zvanični odgovor Tužilaštva?

Oni su rekli da su sve ove činjenice već detaljno provrene u Državnom birou za istrage u okviru krivičnog postupka br. 2952– citiram: „u skladu sa dokazima koje upućuju na ilegalno prikupljanje obaveštajnih podataka u političkoj, javnoj, ekonomskoj i drugim sferama, prikupljanju informacija koje čine državnu tajnu, kompromitantnim informacijama o državnim službenicima radi njihovog prenošenja stranim obaveštajnim službama.

Dakle, ukoliko ovo prevedemo na jednostavan jezik, u ovom zvaničnom pismu Državno tužilaštvo je potvrdilo tačnost informacija koje je ovaj ukrajinski poslanik predao 9.oktobra ove godine: „Da!“ rekao je Rjabošapka. „Bilo je curenja informacija iz NABU“ i dodao „dokazi o Burismi, Bajdenima, međunarodnoj korupciji i drugim informacijama koje je Derkač objavio na svojoj pres-konferenciji, i o kojima je pisao skoro ceo svet, se nalaze u istražnom postupku“.

Šta je na kraju ova istraga pokazala?

„Kao rezultat predistražnih radnji od 2. septembra 2019. godine, istražitelj je odlučio da zatvori ovaj krivični postupak u vezi sa nedostatkom dokaza o krivičnom delu. Stoga nema razloga za ponovno unošenje podataka navedenih u vašoj prijavi u Jedinstveni registar pretkrivičnih istraga“– u potpisu Rjabošapka.

To jest po ovim dokazima se ništa nije desilo tačnije „oni nisu uspeli (ili hteli) da nađu nikakvo krivično delo“. I na osnovu ovoga prekinuta je dalja istraga.

Ovo je izuzetno važna činjenica. Na ovaj način je Rjabošapka potvrdio validnost mnogih činjenica koje su objavljene od strane Derkača, a koje se tiču raskrinkavanja korupcije međunarodnih razmera i elemenata veleizdaje, koje gle čuda, nisu naišle na bilo kakav inkriminišući element koji bi bio osnov daljeg krivičnog gonjenja.

Postavlja se pitanje zašto je Državno tužilaštvo ovako skandalozno postupilo, i sa kojim motivom? Zašto je Rjabošapko svoj prvi radni dan na novoj funkciji, zaključio tako, što je zatvorio ovaj slučaj?

Naime, 30.avgusta ove godine predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je potpisao ukaz o imenovanju Ruslana Rjabošapka na mesto Državnog tužioca. Ceo vikend je Rjabošapka uživao u proslavi nove funkcije. A svoj prvi radni dan na novom radnom mestu započeo je tako što je zatvorio slučaj o istrazi skandalozne korupcije koja trese SAD.Međutim iako je Rjabošapko zatvorio ovaj slučaj, njegov zamenik Nazar Halodnicki je detektovao krivična dela i počeo da radi na osnovu prijave koju je podneo Derkač.

Vi možete da vidite odvojene dokumente koje su tim povodom potpisali i jedan i drugi (Ruslan Rjabošapko i Nazar Halodnicki).Prvi je ekspresno napisan, dok je drugi stigao u zakonskom roku.

Dokumentacija koje dokazuje upetljanost dvojca Bajden u pljačkanju Ukrajine

Da bih pomogao daljoj istrazi, Derkač je otkrio nove činjenice međunarodne korupcije. Ove dokumente, kao i prethodna dokumenta, prikupio je od strane istraživačkih novinara koji učestvuju u raskrikavanju ove afere.

Ovo je zvanično izdanje iz Morgan Stanley. Morgan Stanley je jedan od najvećih bankarskih holdinga u Sjedinjenim Državama.U izveštaju se prikazuje kretanje novčanih sredstava u periodu od godinu i po dana (od maja 2014. do oktobra 2015. godine), a koja su vezana za kompaniju Rosemont Seneca Boa, čiji je vlasnik Devon Arčer. Radi se o poslovnom partneru Roberta Hanter Bajdena, tačnije sina bivšeg američkog potpredsednika DŽona Bajdena.

Ovo je i fotografija gde inkriminsana lica uživaju dok igraju golf. Skroz levo na fotografiji nalazi se Devon Arčer, dok su desno od njega stariji i mlađi Bajden.Kao i Bajden-mlađi, Arčer je jedan od savetnika borda direktora ukrajinske energetske kompanije Burisma, dok je istovremno vodio svoju kompaniju Rosemont Seneca Boa.

Kompanija Rosemont Seneca Boa je u stvari služila za transfer novca od strane Zločevskog (Burisma) ka porodici Bajden. U papirima bankarske kuće Morgan Stanley se može pronaći listing uplata novčanih sredstava na račun kompanije Rosemont Seneca Boa, sa kojima je kasnije upravljao Robert Hanter Bajden.

Za koji vid delatnosti je Bajden primio ovolika novčana sredstva koja su legla na račun kompanije Rosemont Seneca Boa, ostaje nepoznanica. Ne postoje nikakvi ugovori na osnovu kojih bi Robert Hunter Bajden naplatio tolika potraživanja.

Prema izjavi banke, od maja 2014. do oktobra 2015. godine kompanija Burisma je kompaniji Rosemont prebacila 4,817 miliona američkih dolara, a poslednja uplata na račun Bajdena starijeg iznosi 871,000 američkih dolara.

Treba naglasiti da je ovaj listing vezan za period od svega godinu i po dana. Postavlja se pitanje koliko su Bajdeni inkasirali novca za četiri godine?

Prema podacima iz izveštaja Letonske finansijske službe, u korist dve ofšor kompanije, kao i Bajdena-mlađeg sa svojim saradnicima, Burisma je uplatila najmanje 16,5 miliona američkih dolara.

Otkrivši veliko pomeranje novčane mase Letonci su kontaktirali državne organe Ukrajine da ih obaveste da postoji opravdane indicije da je Robert Bajden upetljan u korupcionaške poslove se ukrajinskim kompanijama.

A šta su tim povodom uradili ukrajinski državni organi kada su primili tu infirmaciju

U tom momentu se na mestu Državnog tužioca nalazio Viktor Šokin koji je od Nacionalnog antikorpucionaškog biroa NABU zatražio istragu na osnovu indicija o slučaju međunarodne korupcije, a koje se tiče kompanije Burisma i njenog vlasnika Zločevskog.

On se tim povodom nekoliko puta direktno obraćao direktoru NABU Sitniku o rezultatima ove istrage, međutim na sve ove zahteve dobijao je uopštena obrazloženja, gde su maksimalno korišteni birokratski mehanizmi radi opstrukcije celog procesa. Šokin je u jednom momentu rekao da NABU svesno ignoriše njegove zahteve.

I dok je trajalo ove birokratsko prepucavanje na liniji Šokin-NABU, prva zamenica direktora NABU Giza Uglava preko svoje pomoćnice Poline Čiž obaveštava američku ambasadu o ovim aktivnostima koji dolaze od Šokina, kao i rezultatima istrage.

Šokin u tom momentu i ne sluti, da NABU umesto rasrinkavanja kriminalne hobotnice vezane sa slučaj Burisma, počinje da plete paukovu mrežu oko njegove glave, prikupljajuću informacije, pa i one intimne prirode, o njemu i njegovoj porodici.

Zašto se Nacionalnom antikorupcijonaškom birou NABU toliko žurilo da zataška slučaj Burisma i gde su završili prikupljeni podaci vezani za Šokina?

Interesantno je istaći, da je u momentu obraćanja Šokina oko organizacije istrage NABU u cilju prikupljanja dokaza za eventualni slučaj međunarodne korupcije , u Ukrajinu stigao američki potpredsednik DŽo Bajden.

Bajden je na sve načine hteo da zataška svoje kriminalne poslove sa Ukrajinom, tako što je u svom govoru u američkom Savetu za spoljne poslove koji je održan u januaru mesecu 2018.godine, ukrajinskog državnog tužioca Šokina nazvao „kurvinim sinom, koji mora da bude smenjen sa svoje funkcije“.

Šta je trebalo da uradi državno tužilaštvo, i šta se na kraju dobilo

DŽo Bajden nije mogao da ne zna, da se u Ukrajini vodi krivični postupak kada je u pitanju kompanije Burisma koja je povezana sa njegovim sinom. Takođe, on nije mogao da ne zna, da je američka ambasada vršila pritisak na NABU, da im dostavi tajne podatke o provođenju istraga o konkretnim krivičnim delima. On je itakako imao interes da svom silinom udari po Šokinu, koji je od NABU tražio da pokrene istražne mere.

DŽo Bajden se suočio pred izborom:

Savetovati svom sinu da se izađe iz posla sa sumnjivom kompanijom, protiv koje se vode istrage za 11 krivičnih dela od strane ukrajinskih državnih organa ali i drugih zemalja koje su oštećene;

Ili dozvoiliti sinu da „naplati“ 16,5 miliona američkih dolara koju je kompanija Burisma trebala da transferiše preko kompanije Rosemont Seneca?

Kako je u ovom slučaju postupio prevejani američki funkcioner. Sudeći po izveštaju bankarskog holdinga Morgan Stanley, Bajden stariji se ipak opredelio za tačku pod rednim brojem dva.

Šta to znači za Ukrajinu

Ukupan iznos štete od neplaćenih poreza Republici Ukrajini, je u raznim finansijskim mahinacijama sa strukturama koje su povezane sa kompanijom Burisma dostigao cifru od gotovo milijardu ukrajinskih grivni.

Pored toga, po mišljenju ukrajinskih novinara-specijalista, a takođe i dokumenata koji su nastali kao rezultat istrage u državnom tužilaštvu,  jedna od transakcija koje je povezana sa kompanijom Burisma prilikom nabavke jednog od energetskih sistema, dovela je do krađe u iznosu od oko 700 miliona grivni.

Prema tvrdnjama ukrajinskih poslanika koji su zajedno sa finansijskim ekspertima i novinarima-istraživačima pokrenuli zahtev za raskrinkavanje ovog nezajažljivog lopovluka, u ovom momentu je osnovni zadatak sprečavanje dalje međunarodne korupcije i povrat svih pokradenih sredstava u narodni budžet.

A ukrajinskog državnog tužioca, kao i bilo kog drugog građanina, ne treba da zanima ko se nalazi u savetu direktora kompanije, koja je osumnjičena za pranje novca iz ukrajinskog budžeta. Ukratko, zakon mora da bude jednak za sve.

A šta je izabrao Rjabošapka, kada je u podne 2.septembra zatvorio dalju istragu, pri čemu je potvrdio sve informacije koje je dobio od strane Andreja Derčaka

Prema njegovom obrazloženju ispada da danas ili sutra, svaki državni činovnik može bez ikakvih problema od krivičnog gonjenja, da prosledi strogo poverljive informacije tajnim službama drugih zemalja.

Štaviše, pomoćnica Gize Uglave – Polina Čiž, koja je po podacima istraživačke novinarske ekipe prvoosumnjičena za odavanje tajnih informacija ambasadi SAD (akt veleizdaje) kada je u pitanju istražni postupak protiv kompanije Burisma, unapređena je na funkciju rukovodioca međunarodnog odelenja Državnog tužilaštva.

Novinarska ekipa je ubeđena da je Polina Čiž postavljena na novu dužnost od strane ljudi koji su direktno upetljani u slučaj Burisma, u cilju uspostave proverenog kanala za dobijanje „senzitivnih“ informacija, ali i sabotaže međunarodne saradnje na liniji ukrajinsko Državno tužilaštvo i Ministarstvo pravde SAD, ali i drugih zemalja.

Kako se sve ovo može uskladiti sa Ustavom Ukrajine i njenim zakonodavstvom, i gde je ovde zaštita suvereniteta zemlje

Šta će izabrati Rjabošapka sada, kada mu se dostave novi dokumenti na kojima se vide transakcije između kompanije Burisma i porodice Bajden?

Uzimajući u obzir strukturtu u organizaciju tužilaštva, postoje ozbiljne indicije da će ista grupa lica koja su učestvovala u kočenju dalje istrage, i dalje vršiti maligni uticaj na krivični postupak.

Poslanik Andrej Derčak u ovom slučaju ima nameru da pomogne državnom tužiocu Rjabošapki, da konačno prelomi i donese odluku u skladu sa zakonom. On ističe da će sve dokumente koji se nalaze u njegovom posedu predati i ukrajinsko Državno tužilaštvo. Ovde će se nalaziti neoborivi dokazi koji snažno inkriminišu Gizu Uglavoj i Polinu Čiž koje su predavale poverljive inforamcije ambasadi SAD, i koje će u najmanju ruku morati da budu smenjene sa svojih dužnosti. Takođe, Drekač zahteva od Državnog tužilaštva da se sa istim dokumentima upozna i Ministarstvo pravde SAD, u skladu sa sporazumom o međunarodnoj pravnoj pomoći.

Ukrajinski poslanik je još jednom pozvao Glavnog tužioca, da radi u skladu sa vladavinom zakona, a ne po instrukcijama i pod pritiskom lica koja su upetljana u međunarodni lanac korupcije. Ukoliko se od ove institucuje i dalje nastavi praksa ignorisanja dokaza o međunarodnoj korupciji, kao i odbijanja transfera ove dokumentacije Ministarstvu pravde SAD, grupa novinara-istraživača, finansijskih eksperata i narodnih poslanika su rešeni da pokrenu sudski postupak.

Lopta je u dvorištu Državnog tužioca, i ono mora da postupi po zakonu. Ostaje nam da vidimo dalji razvoj situacije.

Srbija, Rusija i pravoslavlje na meti NATO sajber ratnika! Više o tome pročitajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA