Najnovije

CRNOGORSKA POLICIJA KRIJE PODATKE: Koliko državljana CG se bori u redovima Islamske države?

Istraživanja nevladine organizacije NOMEN objavilo je podatke 18.12.2018. koji pokazuju da je šest crnogorskih državljana ubijeno je na ratištu u Siriji, osam njih vratilo se u Crnu Goru, jedan borac uhapšen je u Turskoj, a još trojica su na području delovanja takozvane Islamske države

DŽihadisti (Foto: Jutjub)

Uprava policije krije podatke o tome koliko se crnogorskih državljana nalazi na ratištu u Siriji, kao i koliko njih je izgubilo živote bo­re­ći se na stra­ni Islamske države.

U cilju informisanja čitalaca o ovom problemu, redakcija podgoričkog portala IN4S prosledila je Upravi policiji mejl 25. marta sa pitanjima, na koja do pisanja ovog teksta, nisu dobili odgovore.

„Da li imate informaciju, odnosno podatke koliko je državljana Crne Gore do sada učestvovalo na ratištima u Siriji? Koliko državljana Crne Gore se trenutno nalazi na pomenutom ratištu, koliko njih se vratilo i koji je broj poginulih državljana Crne Gore na ratištima u Siriji“, bila su pitanja koja je redakcija portala IN4S poslala Upravi policije.

Nedavno istraživanje agencije „Defacto“ pokazuje da se u Siriji trenutno nalazi 23-oje crnogorskih državljana. Od toga osamnaest muškaraca i pet žena sa troje dece.

Istraživanja nevladine organizacije NOMEN objavilo je podatke 18. decembra 2018. godine koji pokazuju da je šest crnogorskih državljana ubijeno je na ratištu u Siriji, osam njih vratilo se u Crnu Goru, jedan borac uhapšen je u Turskoj, a još trojica su na području delovanja takozvane Islamske države.

Takođe, izveštaj NVO „NOMEN“ navodi i da je pet boraca iz Crne Gore ratovalo u istočnoj Ukrajini, na strani proruskih separatista, od kojih je jedan procesuiran i osuđen u Crnoj Gori, a četvorica su na ratište otišla pre dopune Krivičnog zakonika kojom je odlazak na strana ratišta kriminalizovan.

Nezvanični podaci pokazuju, da su svi oni koji se bore u Siriji, u najvećem delu su finansirani iz Luksemburga.

Izmenama Krivičnog zakonika Crne Gore predviđene su zatvorske kazne od dve do deset godina za sve one koji protivno zakonu, drugim propisima ili pravilima međunarodnog prava vrbuju, regrutuju, pripremaju, organizuju, rukovode, prevoze ili organizuju prevoz ili obučavaju pojedinca ili grupu u nameri njihovog pridruživanja ili dejstvovanja u stranim oružnim formacijama.

Zatvorske kazne predviđene su i za one koji finansijski i organizaciono pomažu odlazak crnogorskih državljana na ratišta u inostranstvu.

Ro­ža­jac pr­va žr­tva

Takođe, dosadašnji podaci dostupni javnosti, pokazuju su do sada na ratištima u Siriji stradali crnogorski državljani Mirza Haklaj i Adis Salihović. Rožajac Adis Salihović, prvi je među poginulima, koji se  borio u Siriji pod imenom Ebu Merdija, a poginuo je 15. maja 2013. godine. U istoj akciji ubijen je i Eldar Kundaković iz Novog Pazara, koji je ratovao pod pseudonimom Ebu Bera. NJih dvojica su poginuli prilikom napada na zatvor iz kojeg su hteli da izbave svoje istomišljenike.

Bo­re­ći se na stra­ni ID, svoj život na ratištu u Siriji izgubio je i Baranin Da­mir Sal­ko­vić.

On je u ži­žu jav­no­sti do­spio, ka­da je upu­tio pre­ko svog Fej­sbuk pro­fi­la pret­nje gra­đa­ni­ma Ba­ra, na­vo­de­ći da će „Islam­ska dr­ža­va do­ći i da ne­će ima­ti mi­lo­sti”.

Na spisku stranih plaćenika u Siriji, nalaze se uglavnom građani iz Plava, Bara, Bijelog Polja i Rožaja.

Kako ruska flota kontroliše američki razarač, pogledajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

BiH najveći izvoznik terorista

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA