Najnovije

KONAČNO JE ODLUČENO POSLE DUGOG SUĐENJA: Suđenje za teroristički napad 11. septembra zakazno je za januar 2021. godine! (VIDEO)

Sudija američkog Vojnog suda zakazao je za 11. januar 2021. godine dugo odlagani početak suđenja za ratne zločine za petoricu ljudi, koji se nalaze u američkoj vojnoj bazi Gvantanamo bej, pod optužbom da su planirali terorističke napade 11. septembra 2001. godine u SAD.

Kule "Bliznakinje" (Foto: Jutjub)

Pukovnik ratnog vazduhoplovstva V. Šejn Koen upisao je taj datum u raspored rada u okviru pripremnih aktivnosti za sudenje.

Koen je rekao da će suđenje, koje će biti održano u bazi Gvantanamo bej na Kubi, biti puno administrativnih i logističkih izazova, prenoi AP.

SAD su optužile grupu predvođenu Pakistancem Kalidom Šeihom Mohamedom za ratne zločine, uključujući terorizam, otmicu i blizu 3.000 ubistava zbog njihove navodne uloge u planiranju i pružanju logističke podrške za napade 11. septembra.

Za dela koja se optuženima stavljaju na teret može im biti izrečena smrtna kazna, ako budu osuđeni pred vojnom komisijom koja je osnovana u okviru "rata protiv terorizma" i kombinuje elemente vojnog i građanskog prava, navodi AP.

Mohamed, visoki pripadnik Al Kaide, priznao je da je bio "mozak operacije" napada 11. septembra i drugih erorističkih akcija.

Petorka je zatvorena u Gvantanamu od septembra 2006. godine, nakon nekoliko godina provedenih u tajnim zatvorskim ustanovama CIA.

Kijev teži ulasku u NATO! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA