Najnovije

ZSO JOŠ UVEK KAMEN SPOTICANJA: Nakon Lajčakove posete, čuju se nove poruke Prištini!

Predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine završava svoju posetu. Zajednica srpskih opština ostala je kamen spoticanja dve strane, a u kom pravcu će ići pregovori i dalje je nepoznato. Neki su mišljenja da smo od Miroslava Lajčaka mogli čuti neke nove poruke.

Miroslav Lajčak (Foto: predsednik.rs)

Ustav nije Biblija. To je u Beogradu rekao evropski predstavnik za dijalog govoreći o sprovođenju dogovora iz Brisela o Zajednici srpskih opština. A u onome što nije Biblija piše: U Beogradu - Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije (...) ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije. A u Prištini: (Tzv.) Republika Kosovo je nezavisna, suverena, demokratska, jedinstvena i neodvojiva država.

Od kada se Ustavni sud proglasio nenadležnim, ustavnost onoga o čemu se pregovara u Briselu nije tema u Srbiji, smatra novinarka Milica Andrić Rakić.

"A sasvim suprotno je na takozvanom Kosovu. Na Kosovu postoji čak i određena doza straha, čak možda i panike od mogućnosti menjanja Ustava i to se predstavlja kao nešto vrlo dramatično. I ovo je prvi put da čujemo evropskog zvaničnika da kaže da to nije nešto što nije očekivano iz ovog procesa. Drugo, da nije nešto što treba da se posmatra kao opasno", kaže Andrić Rakić, novinarka KoSSev-a.

A u Prištini opasnost vide u Zajednici srpskih opština. Lajčak, takoreći, još nije ni otišao, a iz Samoopredeljenja već demantuju da su sa njim razgovarali o toj temi.

Predstavnik za dijalog je i Beogradu i Prištini poslao deo poruke koju druga strana želi da čuje, smatra Marko Savković.

"Pre svega je rekao da ona bude formirana, mislim da je to jako važna poruka, ali je rekao da ona treba da bude formirana u skladu sa ustavom Kosova, što je problem oko koga se mi vrtimo već nekoliko godina i mislim da je to poruka koja treba da umiri javnost u Prištini. U Beogradu je poslao poruku - Zajednice će biti, i da treba da bude formirana u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine", primećuje Marko Savković, iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost (BFPE).

A u opštim principima iz 2015. piše da zajednica treba da bude uspostavljena kao što je predviđeno Prvim sporazumom, Zakonom o ratifikaciji Prvog sporazuma i zakonima Kosova. Kao i da će na osnovu Prvog sporazuma koji priznaje njen poseban karakter, Vlada Kosova usvojiti uredbu koja će se neposredno primenjivati i koju će razmotriti Ustavni sud.

Andrić smatra da su Prištini ovoga puta poslate poruke koje do sada nismo čuli.

"Ono što je bilo zanimljivo na konferenciji u Prištini je da je on (Lajčak) prvi put upotrebio reč koju često koristi srpska strana - to je kompromis. Dakle rekao je da (tzv.) kosovska javnost treba da bude svesna da svaki dogovor treba da bude rezultat kompromisa", primećuje novinarka Milica Andrić Rakić.

Ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori. Za sada tako izgleda princip Evropske unije u dijalogu. Veliki broj dogovorenog iz 2011. i 2013 godine pod pokroviteljstvom Eropske unije je, ipak, sprovedeno. Međutim, za pojedine sporazume kredit je preuzela Amerika, pa je evropski predstavnik za dijalog na to morao da podseća i da vraća otetu slavu.

Još jedno pismo Prištini od EU, više o tome OVDE!

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA