Najnovije

PREDSEDNIK IRANA: Teheran spreman za saradnju sa evropskim blokom!

Iran je spreman na saradnju sa EU o pitanjima u vezi sa nuklearnim sporazumom postignutim 2015. godine, rekao je danas iranski predsednik Hasan Rohani.

Iranska vojska (Foto: Jutjub)

Rohani je komentar izneo na sastanku sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom u Teheranu.

Prema sporazumu postignutom 2015. godine između Irana i svetskih sila Teheran se saglasio da će ograničiti svoj nuklearni program a zauzvrat će biti ukinute sankcije, ali su se SAD 2018. godine povukle i potom ponovo uvele sankcije Iranu.

- Iran je i dalje spreman za saradnju sa EU u rešavanju pitanja i kad god suprotna strana bude poštovala svoje obaveze, Teheran će učiniti isto - naglasio je Rohani.

Iran je prošle godine počeo da smanjuje poštovanje obaveza prema sporazumu kako bi zaštitio svoju ekonomiju od američkih sankcija.

Iranski zvaničnici naveli su da su svi njihovi postupci bili u okvirima sporazuma i da se mogu poništiti, te da program još nadziru inspektori iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Međutim, Velika Britanija, Francuska i Nemačka, koje su uz SAD, Rusiju i Kinu postigle dogovor sa Iranom, prošlog meseca su saopštile da je Teheran prekršio dogovor i pokrenule su mehanizam za rešavanje spora čime bi slučaj mogao da bude vraćen pred Savet bezbednosti UN i postoji mogućnost obnove sankcija.

Kupuju 32 aviona F-35 od Amerike, a ugovor je vredan skoro 5 milijardi dolara! Više o tome OVDE.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA