Najnovije

EKONOMSKI PLANOVI ZA OTKLANJANJE POSLEDICA PANDEMIJE: Građani Srbije i Mađarske mogu da prelaze granicu radi posla (FOTO)

Građani Mađarske i Srbije od četvrtka, 23. aprila mogu da pređu granicu ako rade u susednoj zemlji ili obrađuju zemlju sa druge strane granice, objavio je na svom fejsbuk profilu ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Ivica Dačić (Foto: mfa.gov.rs)

Sijarto se tokom prepodneva na graničnom prelazu Horgoš sastao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Prelazak je omogućen na tri granična prelaza - Reske (Horgoš), Tompa (Kelebija) i Hercegsanto (Bački Breg), naveo je šef mađarske diplomatije.

Sijarto je dodao da je ovo rezultat dogovora sa srpskim zvaničnicima, a na zahtev narodnih poslanika i velikog broja građana u obe zemlje.

"U skladu sa tim od danas ujutro od šest svi oni srpski i mađarski državljani koji rade na drugoj strani granice ili obrađuju poljoprivredno zemljište mogu da koriste granične prelaze Reske, Tompa i Hercegsanto", napisao je Sijarto na Fejsbuku.

Dačić je uoči susreta rekao da je Vlada Srbije donela odluku da se omogući nesmetan prelazak granice za ljude koji žive u pograničnim područjima, a koji rade ili imaju svoju zemlju preko granice. Dodao je da je ovo pitanje rešeno pre svega zbog Mađarske, ali će važiti i za sva pogranična područja sa drugim zemljama.

Sijarto je 9. aprila bio u Beograd, gde je razgovarao sa ministrom finansija Sinišom Malim o situaciji nakon završetka pandemije virusa korona i ekonomskoj saradnji Srbije i Mađarske.

"Na sastanku je zaključeno da i Srbija i Mađarska intenzivno rade na planovima za otklanjanje ekonomskih posledica pandemije, kao i da je zajednička borba evropskih zemalja neophodna da bi se što lakše prevazišli izazovi sa kojima se suočava ceo svet", navelo je Ministarstvo finansija Srbije.

Koji scenario preti Srbiji saznajte OVDE.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA