Najnovije

Miodrag Zarković: Verovali ili ne

VEROVALI ILI NE 1: na podizanju optužnica protiv Mladića i Karadžića u Haškom tribunalu, jedini svedok bio je Dražen Erdemović - hrvatski plaćenik koji se u ratu u BiH borio na sve tri strane.

Miodrag Zarković (Foto: Helm Kast)

Piše: Miodrag Zarković, autor emisije “Da vas čujem” na Helm Kastu

VEROVALI ILI NE 2: Erdemović je prethodno završio u Hagu zato što je (da bi se sklonio iz Srbije, gde je bio upucan u jednoj svađi sa kolegama plaćenicima, posle čega je završio u ovdašnjem zatvoru) tvrdio da je lično učestvovao u srebreničkim ”streljanjima”. Kada je stigao u Hag, sud je, kako ne bi bio prinuđen da smesta pokrene postupak protiv Erdemovića, poglasio Erdemovića psihički nestabilnim za suđenje. Tako da je svedok protiv Mladića i Karadžića bio čovek koji je u tom trenutku bio proglašen nesposobnim za suđenje za dela koja je sam priznavao da je uradio.

VEROVALI ILI NE 3: Erdemovićevo svedočenje o navodnim ”streljanjima” u kojima je tobože učestvovao, bilo je toliko puno rupa, nelogičnosti i besmislica, da je bugarski novinar Žerminal Čivikov, tada inače izveštač iz Haškog tribunala, napisao o tome knjigu ”Srebrenica: krunski svedok”, koja potanko opisuje Erdemovićev nastup u Hagu, sa sve promenama iskaza, neurotičnim ispadima i krajnje nerazumnim izjavama koje se kose sa zakonima fizike, biologije i geografije.

VEROVALI ILI NE 4: Haški tribunal je za šest godina ekskluzivnog iskopavanja terena u BiH našao oko 3.900 delova skeleta koji mogu biti povezani sa srebreničkim događanjima iz jula 1995. Pokušali su da predstave to kao 3.900 tela, što bi ujedno značilo isto toliko žrtava streljanja. Banjalučki patolog LJubiša Simić je, međutim, pažljivo pregledao tih 3.900 dokaznih predmeta i utvrdio da naravno nije reč o 3.900 žrtava, pošto je čest slučaj bio da više kostiju pripada istom ljudskom skeletu. Simić je utvrdio da je reč o oko 1.900 tela, a onda se bacio na ispitivanje patoloških tragova o njihovoj smrti i došao do zaključka da je većina ili stradala u borbi, ili da je pak nemoguće ustanoviti uzroke smrti. Nepobitno je da je žrtava streljanja bilo 442. Svoje nalaze LJubiša Simić je izneo i odbranio kao svedok u Haškom tribunalu.

VEROVALI ILI NE 5: Amerikanac Filip Korvin, u julu 1995. najviši predstavnik misije UN u BiH, do smrti (2011.) je tvrdio da broj streljanih u Srebrenici i oko nje iznosi najviše 700. Jozef Bodanski, dugogodišnji direktor Komiteta za terorizam američkog Kongresa, takođe tvrdi, posle detaljnog upoznavanja sa dokaznom građom, da broj streljanih ne prelazi nekoliko stotina. Slična saznanja iznosi i DŽon Šindler, koji je devedesetih bio šef jugoslovenske kancelarije u američkoj NSA - navodi da je streljano verovatno nekoliko stotina, najviše do 2.000 zarobljenih vojnika. Svi nabrojani odsečno odbijaju mogućnost da je bila reč o genocidu, već ocenjuju da je to bila osveta za zločine koje su snage Nasera Orića iz Srebrenice počinile nad okolnim srpskim naseljima u prethodne tri godine. Inače, Šindler i naročito Bodanski nikada nisu bili naklonjeni Srbima.

VEROVALI ILI NE 6: Hakija Meholjić, komandant ”srebreničke milicije” koja se u ratu borila protiv Srba, do smrti je pričao da je njemu i ostalim liderima SDA Alija Izetbegović priznao da je Bil Klinton, tada predsednik Amerike, početkom 1995. zahtevao od njega, Izetbegovića, da inscenira masakr od najmanje 5.000 ljudi, kako bi NATO imao pokriće za intervenciju protiv Republike Srpske. Haški tribunal je odbio da istražuje ove navode i pozove Izetbegovića odnosno Klintona kao svedoke, iako je takav zahtev iznelo nekoliko branjenika.

VEROVALI ILI NE 7: u Srbiji i dalje ima ljudi koji veruju da su Ratko Mladić i Radovan Karadžić ”osuđeni ratni zločinci”.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA