Najnovije

Ruski konstruktori započeli projekat razvoja nove hiperzvučne rakete „Gremlin“

Ruski vojnoindustrijski kompleks intenzivno radi na razvoju nove hiperzvučne rakete. Ceo projekat se realizuje pod imenom „Gremlin“. Prvo letno-tehničko testiranje novog hiperzvučnog oružja planirano za 2023.godinu. Glavne platforme koje će nositi ovo ubojito naoružanje će biti Su-57, Su-35 i Su-30SM, mada ne treba izbeći ni teške udarne dronove S-70 „Ohotnik“ i „Altijus“.

Su 35 (Foto: RIA)

Po svemu sudeći nova raketa predstavlja dalju evoluciju rakete „Cirkon“. Međutim, ona će po svojim dimenzijama biti značajno manja u odnosu na nju. Ovo će joj omogućiti da se lansira i sa letećih borbenih platformi. U stvari postoje izvesne projekcije su da će nova raketa biti klase vazduh-zemlja/more.

Tehničko-taktičke karakteristike rakete su za zasada nepoznanica. Ono što se zna je da će biti manja u odnosu na sve dosadašnje hiperzvučne projektile, koji se nalaze u operativnom naoružanju ruske armije (raketa „Kinžal“) i skoro pa operativne (raketa „Cirkon“). Ona će po svojim dimenzijama biti prilagođena za upotrebu ne samo sa lovaca presretača MiG-31K i strateških bombardera, nego i sa letelica koje se uvrštavaju u taktičku avijaciju kao što su višenamenski lovački avioni Su-57, Su-35 i Su-30SM (generacija 5, 4++ i 4+). Ovde treba uključiti i razvojne projekte teških udarnih bespilotnih letelica S-70 „Ohotnik“ i „Altijus“ kao potencijalne korisnike perspektivne hiperzvučne rakete „Gremlin“.

Pretpostavka je da bi ova raketa mogla da ostvari domete 1,300-1,500 km i da bi na svojoj putanji letela 6h brže od zvuka.
U skladu sa dokumentima ruskog Ministarstva odbrane, opitno-konstruktorski rad na razvoju nove hiperzvučne rakete je započeo 2018.godine posle potpisivanja zajedničkog ugovora sa korporacijom „Taktičko raketno naoružanje“ (skr.ru. KTRV). Državno testiranje hiperzvučne rakete „Gremlin“ je projektovano za 2023.godinu.

U ovom momentu ruski raketni inženjeri intenzivno rade na izradi njenog nabojno-mlaznog motora koji je dobio radni naziv „izdelie 70“. Glavni posao je na sebe preuzela kompanija TKMB „Sojuz“ (Turaevskoe mašinostroitelьnoe konstruktorskoe bюro). Procene su da će novi motor obezbediti ovoj raketi efektivni domet do 1,500km i da će na svojoj putanji moći da ostvari maksimalnu brzinu od 7,200+ km/č.

U poslednje vreme su se pojavile informacije da se na višenamenskim lovcima pete generacije Su-57 sprovode intenzivna letno-tehnička ispitivanja gde on nosi različite vrste maketa (u prirodnoj veličini) koje odgovovaraju dimenzijama i obliku perspektivne hiperzvučne rakete. Pretpostavke je da će nova raketa „Gremlin“ zahvaljujući svojim dimenzijama moći da stane u raketni spremnik koji se nalazi unutar trupa letelice.

Oživljavanje ruske baze na Kubi biće neprijatno iznenađenje za SAD. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA