Najnovije

MILIJARDER IMA REŠENJE ZA KLIMATSKE PROMENE: Gejts poziva na izgradnju novih nuklearnih reaktora!

Američki milijarder Bil Gejts pozvao je vlasti SAD da izgrade nove nuklearne reaktore radi rešavanja problema klimatskih promena.

Bil Gejts. (Foto: Jutjub)

Gejts (65) je taj poziv uputio na događaju koji je organizovalo udruženje američke nuklearne industrije, ukazavši da je broj nuklearnih reaktora pred gašenjem veći od novih reaktora u izgradnji.

-Ako smo ozbiljni po pitanju rešavanja klimatskih promena, a iskreno govoreći trebalo bi da budemo, prvo što treba da uradimo je da bezbedne reaktore održavamo u pogonu. Međutim, samo održavanje takvog statusa kvo nije dovoljno. Treba nam više nuklearne energije da bi sveli na nulu emisiju štetnih gasova u Americi i sprečili klimatsku katastrofu, smatra Gejts.

Prema podacima administracije za američku energiju, ove godine bi mogao biti povučen iz rada rekordan broj nuklearnih reaktora.

Naučnici, međutim, dovode u pitanje argument jednog od osnivača „Majkrosofta“ da bi nuklearna energija mogla da pomogne svetu da se izbori sa klimatskim promenama i do 2050. svede na nulu emisiju štetnih gasova.

​Među njima je i profesor Mark DŽejkobson, jedan od potpisnika peticije kojom se međunarodna zajednica poziva da sto odsto pređe na obnovljivu energiju. On je mišljenja da bi investiranje u nuklearnu energiju dovelo do klimatske katastrofe.

DŽejkobson je ukazao na rizike povezane sa upotrebom nuklearne energije, uključujući otopljavanja i radioaktivni otpad. Napomenuo je i da je potrebno mnogo vremena za izgradnju nuklearnih elektrana.

Inače, Gejtsova kompanija za napredne nuklearne reaktore „Tera pauer“ planira pokretanje prvog projekta reaktora hlađena natrijumom na mestu zatvorenog postrojenja na ugalj u Vajomingu.

Ništa od zajedničkog nastupa Bajdena i Putina! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA