Najnovije

TEROR! ORUŽJEM IDEMO NA SEVER KOSOVA I METOHIJE: Priština ne skriva opasne namere, svim silama želi da sruši sporazum sa NATO

Posle usvajanja rezolucije o Srebrenici, Priština je odmah prešla na novi zadatak i već otvoreno preti da će oružjem zagospodariti severom Kosova i Metohije.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Prištinski zvaničnici najavljuju da će svim silama raditi na rušenju sporazuma sa NATO, koji tzv. kosovskim oružanim snagama zabranjuje ulazak na sever Kosova i Metohije.

Takvi pokušaji izazvali bi talas nasilja, čije bi se posledice osetile na mnogo širem području, ocenjuju sagovornici.

Revidiranje odluke

Tzv. zamenik kosovskog ministra odbrane Šemsi Silja izjavio je da je jedan od ciljeva ovog ministarstva da "Kosovske bezbednosne snage (KBS) postanu operativne snage za zaštitu teritorijalnog integriteta Kosova". On je rekao da će vlada Aljbina Kurtija poštovati sporazum između bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija i Kfora iz 2013. godine, dok on važi, ali i da će biti u stalnom kontaktu sa Kforom.

- To je sporazum između Kfora i bivšeg predsednika Hašima Tačija, gde je zapisano da je neko vreme zabranjeno da KBS bude na severu zemlje. Ali o ovom pitanju je premijer Kurti razgovarao sa sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i sve dok je taj sporazum na snazi, bićemo u kontaktu sa NATO da bi KBS bio u tom delu. Uložićemo velike napore da taj sporazum ne bude na snazi kako bi se stvorila mogućnost da KBS bude na celoj teritoriji Kosova - poručio je Silja, naglasivši da aktuelna tzv. kosovska vlada radi kontinuirano na revidiranju ove odluke i da se nada da će ona jednog dana biti ukinuta.

Suluda avantura

Vojnopolitički analitičar Vlade Radulović upozorava da je moguće da neko u Prištini pomisli da je došao dan da se oružjem upadne na sever KiM, uprkos stavu Kfora da bez njegovog odobrenja nema ulaska KBS na taj deo pokrajine.

- Poučen iskustvom iz skore prošlosti, ne bih isključio takvu mogućnost. To bi bila suluda i opasna avantura koja bi izazvala talas sukoba i nasilja na severu, sa nesagledivim posledicama. Moguće je, iako je i Stoltenberg nedavno ponovio da nema ništa bez odobrenja Alijanse. Priština u kontinuitetu pokazuje ambicije i namere da zagospodari na celoj teritoriji pokrajine. Međutim, šta god oni hteli, ključnu ulogu ima NATO, odnosno Kfor. Za Srbiju će biti od velike važnosti to što će komandovanje Kforom uskoro preuzeti Mađari. Dobra koordinacija između naše zemlje i Kfora može stvoriti dobar format da se spreče bilo kakvi incidenti - smatra sagovornik.

Koordiniran napad na Srbe i Srbiju

Demokratski front je saopštio da rezolucija o Srebrenici, koju su prekjuče usvojili "albanski ekstremisti iz lažne države Kosovo", svedoči da se radi o smišljenoj akciji. Najbrojnija vladajuća koalicija u Crnoj Gori navodi da je reč o napadu na Srbiju i srpski narod, koji je koordiniran iz dobro poznatih krugova.

- Nakon što su Milo Đukanović, Aleksa Bečić i Zdravko Krivokapić u Skupštini Crne Gore usvojili jednu sličnu antisrpsku rezoluciju, nije se dugo čekalo da to urade i njihovi partneri, Kurti i ostali, s kojima predsednik CG, predsednik vlade i predsednik Skupštine gaje izuzetno prisne odnose - poručili su iz DF.

Rezolucije - regionalna moda kao deo pritisaka

Nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović kaže da je usvajanje rezolucija o Srebrenici postalo regionalna moda, kao deo dodatnih pritisaka na Beograd i rukovodstvo Srbije u cilju priznavanja nezavisnosti tzv. države Kosovo. On je rekao da podržava ocenu predsednika Aleksandra Vučića da je to političko iživljavanje, a sve u sklopu projekta i pristupa kako izvršiti dodatni pritisak na Srbiju da prizna tzv. državu Kosovo.

- Samo menjaju određene modalitete, ali zaboravljaju ključnu stvar da oni nisu sproveli nijedan sporazum... Nestrpljivi su, jer nisu uspeli da zaokruže projekat kriminalne tvorevine koju su nazvali nezavisno Kosovo - smatra Čović.

Isplivao poverljiv izveštaj o Arkanu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA