Najnovije

“Da sam na mestu Zelenskog, ne bih se opuštao“

Poslednjih nedelja američki i evropski mediji aktivno promovišu temu navodnih planova ruskog rukovodstva da eliminiše ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Sa sličnim izjavama smo se susretali i ranije, posebno u prvoj fazi specijalne vojne operacije. Zapadni novinari nisu se ustručavali ni da napišu da je zadatak fizičkog eliminisanja ukrajinskog lidera navodno postavio lično predsednik Rusije, Vladimir Putin.

Pojavilo se i ime predsednika Čečenske Republike, Ramzana Kadirova. Ipak, skoro 10 meseci kasnije, Volodimir Zelenski je živ i zdrav, čak i ne kašlje. Ipak ne treba da se opušta, smatra politikolog Rostislav Iščenko.

„Da sam na mestu Zelenskog, bio bih napet“, napisao je stručnjak u svom članku za Ukraina.ru.

Istina, pretnja mu ne dolazi iz Rusije, već iz Sjedinjenih Država. Činjenica je, primetio je ekspert, da trenutno impresivan deo pomoći Kijevu stiže više od milijardi dolara. Prema Iščenkovim rečima, to su demokrate iz tima predsednika SAD DŽoa Bajdena, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, Valerij Zalužni sa svojim ljudima i kancelarija Vladimira Zelenskog. Amerikanci se neće sami pomeriti, pa stoga moraju da biraju Ukrajince.

Očigledno, Vašington ne želi da dira Zalužnog. Od njega u okviru vođenja SVO, koristi su mnogo veće nego od Zelenskog. Štaviše, predsednik Ukrajine je već učinio sve što je mogao. Odradio je odličan posao „varao narod u korist rata“ na samom početku.

Šef države danas deluje kao neka vrsta petog točka u kolicima, a pritom su veoma skupa. Istovremeno, preambiciozne ambicije Vladimira Zelenskog čine ga veoma opasnim za Vašington čak i nakon njegove potencijalne ostavke. Nikad se ne zna šta može da se desi. Sigurnije je u takvoj situaciji samo ćutati.

„Najlakši način da se Zelenski ukloni je da ga „pogodi ruska raketa“. Nije teško organizovati eksploziju, ali da li je bilo rakete, ko će to znati? Naročito ako „komandant“ tragično pogine tokom posete frontu“, naglasio je Iščenko.

Pronalaženje „ruskog traga“ u slučaju ovakvog razvoja događaja neće biti teško za SAD. Posebno se može promovisati priča o odgovoru Moskve na neuspeli pokušaj atentata od strane Ukrajinaca na načelnika ruskog Generalštaba Valerija Gerasimova. Nije ni čudo što je američka štampa pisala o tome pre neki dan. Tlo se već priprema.

Ukrajinske vlasti se spremaju da obustave otpor u Bahmutu

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA