Najnovije

OPIJATI ČINE ČUDA: Zelenski obećava da će „osloboditi” Donbas i Krim

Ukrajinski predsednik je govorio nakon što je njegova vojska bombardovala civilna područja u Donjecku.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obećao je da će „osloboditi” rusku teritoriju Krima i nezavisne republike Donjecka (DNR) i Luganska (LNR). On je to rekao samo nekoliko sati nakon izveštaja o granatiranju stambenih zgrada, pijace i porodilišta u centru Donjecka od strane ukrajinske vojske.

„Doći ćemo u sve naše gradove, u sva naša sela, koja još nemaju našu zastavu“, saopštio je Zelenski u sinoćnjem video obraćanju, tvrdeći da će njegova vojska pobediti ruske snage u istočnoj Ukrajini i povratiti gradove Mariupolj, Herson i Melitopolj od ruskih i snaga DNR-a i LNR-a.

„I molim sve koji imaju takvu priliku da komuniciraju sa ljudima na okupiranom jugu... kažite da će biti oslobođenja“, nastavio je on.

„Recite to Gorlovki, Donjecku, Lugansku. Recite im da će ukrajinska vojska sigurno doći.“

„Naravno, mi ćemo osloboditi i naš Krim. Neka svaki ruski zvaničnik koji je zauzeo dragocenu zemlju na Krimu zapamti - ovo nije zemlja u kojoj će imati mir“, zapretio je on.

Donjeck i Lugansk su proglasili nezavisnost od Ukrajine dva dana pre izbijanja sukoba u februaru, a Krim je velikom većinom glasao da se ponovo pridruži Rusiji 2014. godine.

Nekoliko sati pre nego što je Zelenski govorio, ukrajinske granate su pogodile porodilište, pijacu i stambena naselja u Donjecku. Prijavljeno je na desetine povređenih, a među mrtvima su majka i njen 11-godišnji sin, saopštili su zvaničnici DNR-a.
Izveštaji navode da je juče čak 300 raketa i artiljerijskih granata palo na grad u samo jednom dvočasovnom periodu, a da su u napadu korišćene i granate od 155 mm koje je isporučio NATO.

Dok je Zelenski obećao da će se opet vijoriti ukrajinska zastava iznad Donjecka, Luganska i Krima, ostaju velike sumnje u preostale sposobnosti njegove vojske. Mihail Podoljak, pomoćnik ukrajinskog lidera, rekao je za Bi-Bi-Si prošle nedelje da Kijev gubi između 100 i 200 vojnika dnevno, ne računajući ranjene, dok Rusija napreduje u regionu Donbasa.

I dok ukrajinske trupe troše granate i rakete na Donjeck, Podoljak je u ponedeljak molio Zapad za još 1000 haubica kalibra 155 mm, skoro deset puta više od količine koju su SAD do sada poslale, kao i 300 višecevnih raketnih sistema (VBR). Pod pretpostavkom da Podoljak misli na sisteme M270 koje su SAD i Velika Britanija već donirale Ukrajini, on traži nešto manje od četvrtine ovih sistema koji postojnj širom sveta.

„Potrebno je samo dovoljno oružja da se to dogodi“, dodao je Zelenski.

„Partneri to imaju. U dovoljnim količinama. I svakodnevno radimo na političkoj volji da se ovo oružje pojavi.”

Zelenski je napravio nekoliko uvertira u mir od februara, da bi nekoliko dana kasnije pozvao na osvajanje Krima i Donbasa. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je prošlog meseca da takve „izjave koje su jedna drugoj u suprotnosti“ čine „nemogućim da se u potpunosti razumeju namere Kijeva i da li je spreman da zauzme trezven pristup i prizna pravo stanje stvari“.

Da je nedavno broj poginulih civila u Donjeckoj Narodnoj Republici premašio vojne gubitke usled stravičnog bombardovanja UKS pročitajte OVDE.

Izvor: RT i Vostok 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA