Najnovije

Obeležen praznik Svetih carskih mučenika Romanovih u Petrovaradinu

Na praznik Svetih carskih mučenika Romanovih u prepunom Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Petrovaradinu služena je Sveta Liturgija nakon čega je na ruskom vojnom groblju u Petrovaradinu održan i parastos za 99 ruskih carskih vojnika koji su tu sahranjeni već 107 godina. Srpsko-ruski centar “Majak” je uzeo aktivno učešće u organizaciji ovog događaja posebno imajući u mislima ono što je veliki ruski Imperator uradio za srpski narod. Ruska carevina je ušla u prvi svetski rat na strani Srbije kako bi joj pomogao da se spase i to su poznate istorijske činjenice koje srpsko-rusku povezanost drže visoko u mislima i srcima pripadnika srpskog naroda.

Sećanje na Romanove (Foto: Majak)

'’Veliki broj građana našega grada se odazvao pozivu i ova aktivnost će postati tradicija koja će čuvati sećanje na ove carske ruske vojnike koji su sahranjeni daleko od kuće ali ipak ima ko o njima da brine jer je Srbija postala njihova večna kuća. Služenje parastosa je prošle godine počeo otac Branislav Kerečki sa nekolicinom vernika a danas je bio mnogo veći odziv. Vreme koje je pred nama će pokazati da će se samo uvećavati broj vernika i poštovalaca i zaštitnika srpsko ruskih bratskih odnosa. '’, navodi se u saopštenju.

Srpsko-ruski centar “Majak” je u pripremi jednog velikog projekta za koji je Vladika Vasilije dao blagoslov i koji je u pripremnoj fazi realizacije. Direktor Srpsko-ruskog centra “Majak” Vladimir Preebiračević posebno ističe agilnost i posvećenost oca Branislava Kerečkog u radu i u sabiranju vernika oko svog prelepog Hrama.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA