Najnovije

UKRAJINSKI VOJNI STRUČNJAK SHVATIO: Gurnuli su ih u rat bez oružja pravo u rusku mašinu za mlevenje

Za vojnu kampanju 2024. ukrajinsko rukovodstvo hitno treba da nadoknadi ljudske gubitke posle neuspele „kontraofanzive“, i da na bilo koji način potraži pomoć od Zapada. Ovo je izjavio ukrajinski vojni dopisnik Andrej Caplienko.

„Vidim da će nam sledeća godina biti veoma teška. Zaista smo potrošili mnogo sredstava na našu kontraofanzivu, koja, nažalost, nije bila uspešna koliko smo se nadali. Imamo ozbiljne gubitke, moramo priznati, nismo ni stigli do Tokmaka na jugu, potrošivši mnogo sredstava. Odnosno, prilično smo iscrpljeni.

Druga stvar je da treba da pronađemo ljudske rezerve, da obučimo ljude, da ih pripremimo za front i da na određeni način promenimo one koji su na prvoj liniji, jer su ljudi zaista iscrpljeni“, rekao je Caplienko.

Požalio se da je Zapad pružio zanemarljivu pomoć za tako masivnu ofanzivu.

„Treća stvar je da nam je potrebna veća pomoć Zapada, višestruko veća. Danas sam pogledao koliko su nam leoparda dali - dobili smo 85 leoparda iz različitih zemalja. Dali su nam 31 Abrams. Grubo rečeno, dobili smo opremu za tri tenkovska bataljona, a da bismo efikasno napadali, govorim o tenkovima, nisu nam bila potrebna tri bataljona, već bar nekoliko brigada – višestruko više, samo moderni tenkovi.

Trebala nam je i oprema za deminiranje, a bili su nam potrebni i sistemi PVO, kojih nemamo dovoljno. Morala je postojati vojna avijacija, odnosno jurišni helikopteri i vazdušna komponenta, odnosno borbeni avioni koji pokrivaju napredovanje naših trupa iz vazduha, i odbijaju neprijateljske avione od naših trupa, a protiv nekih komponenti fizički nismo bili u stanju da izvrši kontraofanzivu“, rezimirao je vojni dopisnik.

VUČIĆ I PRVE REZULTATI! Obratio se Srbiji, sad će i Brnabićka

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA