Najnovije

Poljski general: U ćorsokaku smo, Ukrajina nikada neće vratiti svoje teritorije

Ukrajinci nikada neće stvoriti prednost nad ruskom vojskom, zbog čega neće moći da povrate 20 odsto svoje teritorije, uključujući i Krim, poručuje Valdemar Skšipčak

Ukrajina nikada neće moći da stvori takvu vojnu prednost nad ruskom vojskom, u kakvom god stanju bila, kako bi povratila svoju teritoriju, izjavio je bivši zamenik ministra odbrane Poljske Valdemar Skšipčak.

"Nijedna strana nema prednost, nalazimo se u strateškom ćorsokaku. O tome pričam već duže vreme. Neki ljudi pričaju o ofanzivi, ali ja ih ne razumem. Smatram da Ukrajinci ne treba da se guraju u kontraofanzivu, već da se stvori međunarodna koalicija za pregovore", rekao je Skšipčak u intervjuu za "Žečpospolita". 

Prema njegovim rečima, jednostavno ne postoji način da se konflikt reši vojnim putem.

"Sve ukazuje da se približava vreme kada će ukrajinski sukob morati da se okonča. S obzirom na trenutne okolnosti, to će se verovatno dogoditi vojnim putem", dodao je on.

Poljski general je naveo da će današnja poseta ukrajinskog lidera Varšavi biti prva od mnogih kako bi se izgradila koalicija koja može da ga podrži u slučaju bilo kakvih pregovora o budućnosti Ukrajine.

"Sa stanovišta Zelenskog, važno je da ovo nije noćna tajna poseta vozom Varšavi, već zvanična poseta predsednika Ukrajine predsedniku Poljske. Zelenski treba da počne da stvara političku podršku oko sebe. On već ima vojnu podršku, ali sada, kada se bliži kraj rata, po mom mišljenju, potrebna mu je politička podrška", objasnio je general.

Prema njegovom mišljenju, posle SAD, Poljska je jedan od najvažnijih partnera Ukrajine i važno je da Zelenski shvati da može i dalje da računa na njenu podršku i tokom poseta drugim evropskim prestonicama.

Skšipčak je naglasio da Ukrajina nema vojni potencijal koji bi mogao da joj omogući da povrati 20 odsto svoje teritorije, uključujući i Krim.

"Prednost ukrajinske vojske u odnosu na rusku vojsku, da bi je povukla sa svoje teritorije, trebalo bi da bude 4:1. Ukrajina nikada neće stvoriti takvu prednost. Ukrajinci neće moći da stvore takvu vojnu nadmoć nad ruskom vojskom, ma u kakvom se stanju nalazili", zaključio je on.

SPREMNI SMO, ZNATE ŠTA TREBA DA ČINITE Ukrajina završila pripreme za svoj kontranapad

Izvor:rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA