Najnovije

Advokat Anto Nobilo: Dodik je ustavobranitelj, jedini koji štiti Dejtonski sporazum

Član tima odbrane predsednika Republike Srpske ističe da je Dodik čovek dogovora, a "postaje problem" za druge, samo kada neko hoće da ugrozi Srpsku.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik štiti Republiku Srpsku i celu BiH, brani Dejtonski sporazum, postupa po Ustavu i suprotstavlja se pokušaju određenih snaga, koje stoje iza Kristijana Šmita, da centralizuju BiH, rekao je Anto Nobilo, jedan od advokata iz tima za odbranu predsednika Srpske kome se sudi u Sudu BiH.

Nobilo je istakao da je Dodik čovek dogovora, a "postaje problem" za druge samo kada neko hoće da ugrozi Srpsku, kao i da je on "ustavobranitelj", a da svi ostali hoće da sruše Dejtonski sporazum.

"Celi Zapad želi reviziju Dejtonskog sporazuma. Oni i ne znaju da je na kraju Dodik jedini branilac BiH", rekao je Nobilo gostujući na Hepi tv.

On je istakao da je suđenje predsedniku Srpske zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita apsurdno, da je pozadina svega politička i da iza Šmita stoje snage koje žele da centralizuju BiH.

Nobilo ističe da oni koji žele da reorganizuju BiH smatraju da će to učiniti ako smaknu ključnu prepreku, a to je Dodik.

Goran Bubić, Dodikov advokat, istakao je da je u pozadini procesa protiv predsednika Srpske namera da se odstrani politički neistomišljenik zarad oduzimanja imovine Republici Srpskoj.

On je naveo da se u optužnici navodi da je predsednik Srpske odgovoran jer je postupao po Ustavu Republike Srpske, što je paradoks.

"Ovde je reč o sukobu prava i neprava i istine i laži. Šmit je lažni visoki predstavnik koji je doneo lažnu inkriminaciju na koju su naseli u Sudu i Tužilaštvu BiH", naveo je Bubić.

Advokat Goran Petronijević kaže da je Dodik simbol otpora i čuvar Republike Srpske, te da ga kao takvog treba ukloniti kroz sudski proces.

On je naveo da u pozadini svega stoji namera revizije Dejtonskog sporazuma, naglasivši da pitanje imovine zadire u jednu od najozbiljnijih revizija tog sporazuma.

Petronijević je istakao da, nakon 30 godina od rata u BiH, delu međunarodne zajednice ne odgovara mir, niti pomirenje u BiH, već se sve vreme vrši tiha revizija Dejtona.

"Oni koje nazivamo Zapad danas čačkaju po Kosovu i Metohiji i po BiH. Oni su gospodari prostora i žele da nametnu svoju volju", naveo je Petronijević, prenela je Srna.

BESPILOTNA LETELICA GERAN PRAVO U METU: Crni dim, pogođeno skladište nafte (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA