Najnovije

"EPL" BELEŽI PRVI PAD: Prodaja "ajfona" podbacila

Američki tehnološki gigant „Epl” zabeležio je prvi pad prodaje „ajfona” od 2007. godine kada je lansirao prvu seriju ovog smartfona, što se odrazilo na pad neto dobiti za 22 odsto na 10,5 milijardi dolara u fiskalnom kvartalu završenom 26. marta, u odnosu na 13,6 milijardi iz istog perioda prošle godine.

Ajfon (Foto: pixabay.com)

„Epl” je u izveštaju o poslovanju, objavljenom preksinoć, naveo da je prodaja „ajfona” prvi put pala na godišnjem nivou na 51,19 miliona jedinica u posmatranom kvartalu, u odnosu na 61,17 miliona prodatih u istom tromesečju lane, preneo je AFP.
Podbačaj prodaje „ajfona” takođe je uticao na pad prihoda na godišnjem nivou, prvi od 2003. godine, na 50,6 milijardi sa 58 milijardi dolara godinu ranije.
Prihodi od prodaje u Kini potonuli su u izveštajnom tromesečju za 26 odsto na 12,5 milijardi dolara na godišnjem nivou, ali su u Indiji uzleteli za 56 odsto, navedeno je u saopštenju kompanije.
Akcije „Epla” su posle objave poslovnih rezultata potonule više od osam odsto na 95,90 dolara u produženom trgovanju na Volstritu, čime je „zbrisano” 46 milijardi dolara tržišne vrednosti kompanije.
Iz kompanije je takođe saopšteno da je uprava „Epla” dobila ovlašćenje da potroši 35 milijardi dolara više na otkup akcija, kao i da poveća isplatu dividendi na 57 centi po akciji, prenosi Tanjug.
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA