Najnovije

ZAHUKTAVA SE HLADNI RAT: Poljska i baltičke zemlje stvaraju PVO sisteme

LONDON - Poljska i baltičke zemlje vode pregovore sa preduzećima odbrambene industrije o stvaranju sistema protivvazdušne odbrane za zaštitu granica, saopštio je „Fajnenšel tajms“.

Poljska i baltičke zemlje se dodatno naoružavaju (Foto: wojsko-polskie.pl)

U vezi sa povećavanjem prisustva ruskih trupa na granicama sa Estonijom, Letonijom, Poljskom i Litvanijom, vlasti ovih zemalja uverene su da treba da ojačaju odbrambene kapacitete, navodi „Fajnenšel tajms“.

„U ovom trenutku vodimo pregovore sa Estonijom, Letonijom i Poljskom kako da stvorimo nekakve sisteme protivvazdušne odbrane“, izjavio je litvanski ministar odbrane Juozas Olekas u intervjuu listu. Očekuje se da će PVO sistem početi da funkcioniše u naredne dve ili tri godine.

Ranije je objavljeno da NATO razmatra mogućnost raspoređivanja po jednog međunarodnog bataljona u tri baltičke zemlje i Poljskoj. Konačna odluka o broju i lokaciji razmeštanja snaga biće doneta na samitu NATO-a u Varšavi 8-9. jula.

„Mi veoma aktivno diskutujemo sa komandom NATO-a u Evropi kako da stvorimo sistem protivvazdušne odbrane u baltičkim zemljama — ne samo o postavljanju protivvazdušnih raketa, već i o misiji protivvazdušne odbrane ovde“, navodi izdanje izjavu komandanta vojnih snaga Litvanije Jonasa Vitautasa Žukasa.

Baltičke države takođe pokušavaju da vrše uticaj na pakt. One zahtevaju sveobuhvatni sistem protivvazdušne odbrane za koji bi bilo potrebno raspoređivanje desetine aviona NATO-a. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA