Najnovije

SPREMITE SE ZA LEDENU OLUJU: Vetar, ledena kiša, poplave i sneg okovaće Srbiju u samo tri dana!

Srbiju čekaju tri žestoka olujna dana, tokom kojih će se za kratko vreme smenjivati vetar, kiša i sneg, kažu meteorolozi.

Ilustracija (Foto: pixabay.com)

Orkanska košava koja je juče duvala u Banatu i Podunavlju danas će se polako smirivati, ali pravo nevreme tek dolazi. U popodnevnim satima nailazi nam jak kišni ciklon, za 24 sata pašće 40 litara padavina po kvadratu, pa je moguće izlivanje reka na istoku zemlje. Kiša će već u nedelju preći u sneg, a prvi put ove jeseni zabeleće se i u Beogradu. I posle vikenda očekuje nas hladno i nestabilno vreme, tipično za decembar. Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Nedeljko Todorović otkriva da pljuskovi koji će zameniti olujni vetar neće biti nimalo naivni. - Vetar koji je juče duvao orkanskom jačinom polako se smiruje. Danas će i dalje duvati, ali ipak nešto umereniji severni i severozapadni vetar. Međutim, već u popodnevnim satima vetar će zameniti jaka kiša, pa zato na snazi ostaje narandžasti meteoalarm. Očekuje se da će za 24 sata pasti 40 litara padavina po kvadratnom metru, a najveći deo sručiće se na istoku i jugoistoku zemlje. Obilnih padavina biće i na Kosovu, dok će u ostalim delovima Srbije biti dosta oblačno i sa mestimičnim padavinama, a na višim planinama kiša će vrlo brzo preći u sneg, koji će za 12 sati napadati do 15 centimetara - kaže Todorović. Meteorolog "Veder-tu-ambrela" Đorđe Đurić otkriva da će u nedelju kiša preći u sneg, pa će se prvi put ove godine zabeleti gotovo cela Srbija. - Tokom vikenda očekuje nas prodor veoma hladne vazdušne mase, pa će veliki deo Srbije u nedelju biti pod snegom. Već u subotu će u brdovitim predelima zapadne i jugozapadne Srbije padati susnežica, a u toku noći formiraće se i snežni pokrivač. U ostalim delovima naše zemlje sneg će pasti u nedelju. Jedino će na krajnjem istoku i jugoistoku temperature biti dosta više, pa će umesto snega tamo padati kiša. Međutim, zbog nedovoljno niskih temperatura sneg se neće dugo zadržati - kaže Đurić i dodaje da će već od utorka temperatura rasti. Hidrolog RHMZ Dejan Vladiković upozorava da će zbog obilnih padavina vodostaji porasti, a najgora situacija biće na Belom Timoku i pritokama Južne Morave. Te reke mogle bi da se izliju i izazovu poplave. - Iz Crne Gore stiže nam jak ciklon, koji nam danas i sutra donosi obilne padavine. Najkritičnije će biti na Belom Timoku i pritokama Južne Morave, Vlasini, Veternici, Jablanici, Pusti i Toplici. Tamo će vodostaji doći do upozoravajućeg nivoa. Ipak, ne bi trebalo da dođe do većeg izlivanja reka zato što su vodostaji trenutno izuzetno niski zbog velikih perioda suša koje smo imali ovog leta. Vodoprivredna preduzeća već su poslala ljude na teren kako bi odmah reagovali ukoliko dođe do izlivanja - napominje Vladiković.

Užas za meteoropate

Zbog nepovoljne biometeorološke situacije savetuje se oprez osetljivim osobama. Prema rečima lekara opšte prakse Nevenke Dimitrijević, prvi na udaru biće hronični bolesnici i meteoropate. - Očekivana promena vremena neće prijati osetljivim osobama, a vreme je tako da ja savetujem da ne izlaze iz kuće ukoliko ne moraju. Meteoropate se najčešće uznemire pre nego što padne kiša ili sneg, a gotovo uvek se žale na glavobolju, reumatske bolove i promenljivo raspoloženje. Tegobe su moguće kod hroničnih bolesnika, posebno asmatičara, na koje nepovoljno deluje pojačana vlažnost. Na oprezu treba da budu i osobe sa povišenim krvnim pritiskom - savetuje Dimitrijevićeva. Da li je konačno otkrivena tajna Bermudskog trougla, saznajte OVDE. Koliko će Grad Beograd platiti novogodišnji nastup Ace Lukasa, pročitajte OVDE. Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Prošla zima nije bila ni malo naivna:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA