Najnovije

SRAMNO: Hrvatska država napala srpske i jevrejske naučnike zbog izložbe o Jasenovcu!

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se povodom izložbe posvećene Jasenovcu u Ujedinjenim nacijama u NJujorku.

Jasenovac (Foto: Jutjub)

Hrvatska je u četvrtak optužila Srbiju da izložbom o Jasenovcu u sjedištu UN-a u NJujorku „manipuliše i plasira lažne podatke“, a stradanja žrtava u tom ustaškom logoru za vreme Drugog svetskog rata koristi u „propagandne svrhe“.
Inače, direktor izložbe je izraelski profesor dr. Gideon Greif, stručnjak za logore Aušvic, Majdanek, Jasenovac i Zonderkomand. On je istovremeno i šef grupe GH7 istoričara iz sedam zemalja, čiji je postavka „Jasenovac – pravo na nezaborav“ prva izložba te grupe u UN-u 72 godine nakon Drugog svetskog rata.
Srpsko-jevrejski akademski projekt „Jasenovac“ deo je saradnje utemeljene na Memorandumu o razumijevanju koji su srpsko Ministarstvo prosvete i Institut za Holokaust „Šem Olam“ potpisali 28. marta 2017. s ciljem da se zajednički organiziraju izložbe, naučne konferencije i programi edukacije o Jasenovcu.
”Osuđujemo pokušaj da se prostor UN-a postavljanjem srpske izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka”, tvrdi se u Zagrebu.
Hrvatska strana upozorila je i UN da se pokušava manipulisanjem lažnim podacima, pa je navodno nekoliko eksponata i uklonjeno.
Zvanični Zagreb naglašava da su se od izložbe ogradile i UN tvrdnjom da je sadržaj u nadležnosti organizatora i da svetska organizacija nema veze sa tim.
”Organizovanje ovakvih izložbi na ovakav način ne doprinosi pomirenju, izgradnji poverenja i razvijanju dobrosusedske saradnje u jugoistočnoj Evropi”, kažu u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske, potvrđujući da hrvatski stručnjaci i institucije nisu bili informisani o pripremi izložbe.
”Izražavamo duboko poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima iz Drugog svetskog rata te najsnažnije osuđujemo sva njegova zlodela, posebno zločine izvršene prema žrtvama stradalim u logoru Jasenovac. Istovremeno, i upravo iz pijeteta prema ovim žrtvama, smatramo potpuno neprihvatljivim korišćenje stradanja u Jasenovcu u dnevnopolitičke, propagandne svrhe“, kažu u tom ministarstvu.
Služba bezbednosti Ukrajine predala spisak srpskih dobrovoljaca u Novorusiji, a koliko ih tačno ima saznajte OVDE.
Izvor: Večernje novosti/srbin.info

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA