Najnovije

TURCI SPREMNI DA PUCAJU I NA RUSE: Označili kao mete sve snage koje pomažu Kurdima u Afrinu! (VIDEO/MAPA)

Nakon ulaska snaga lojalnih vlastima u Damasku u severozapadni sirijski region Afrin, koji se nalazi pod kontrolom kurdskih "Snaga narodne samoodbrane" (JPG), stigla je i preteća reakcija Ankare.

Turci spremni da pucaju i na Ruse?! (Ilustracija: Pravda)

Predstavnik za medije turskog predsednika Redžepa Erdogana Ibrahim Kalin izjavio je danas da sve snage koje se upuste u podršku JPG-u, postaju "legitimne mete Turske vojske". - Svaki korak preduzet u pravcu podrške terorističkoj organizaciji JPG, izjednačava (one koji ga preduzimaju) sa terorističkim organizacijama. Što se nas tiče, to ih čini legitimnim metama", rekao je Kalin i otvoreno zapretio: - Ko god da učini takav korak, suočiće se sa ozbiljnim posledicama! On je odbacio svaku kritiku upućenu operaciji "Grančica masline" i naglasio da Turska deluje u okviru svojih nacionalnih ineresa i da "nikome ne duguje nikakva objašnjenja".
Kalin je ovo izjavio nakon izveštaja o nekoliko konvoja sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) koji su pristigli u Afrin. Ipak, u međuvremenu, čelnici JPG-a su rekli da 400 pripadnika SNO-a nije dovoljno za odbranu od Turaka, na šta je sirijska komanda brzo odgovorila upućivanjem za sada nepoznatog broja regularnih vojnih snaga u ugroženi region, a za uzvrat, Kurdi su započeli predaju vlasti u delovima grada Alepa i većeg broja naselja u Afrinu Damasku, o čemu više možete da pročitate OVDE.
Narod u samom gradu Afrinu, dočekao je sirijske snage kao oslobodioce, a snimke dočeka na Trgu slobode u tom gradu možete da pogledate OVDE. Takođe, iako bez zvanične potvrde iz Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, veći broj pripadnika ruske vojne policije, takođe je prisutan u Afrinu, što je potvrđeno brojnim fotografijama i snimcima koje su se pojavile na mrežama. Prema tvrdnjama lokalnih aktivista, u pitanju su čečenski pripadnici ruskih snaga koji prate sirijske konvoje kroz Afrin, a njihov prvenstveni cilj je odvraćanje turskih napada. Od uspeha njihove misije u velikoj meri zavisi i dalji tok rata u Siriji. Turci sa svoje strane nastavljaju operacije u pograničnim područjima Afrina, koji sve brže padaju u njihove ruke. Mapa kontrole menja se iz sata u sat i neizvesno je da li se "žuta" teritorija više smanjuje u korist turskih ili sirijskih snaga.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA