Najnovije

VISOKI AMERIČKI ZVANIČNIK ZAPANJIO JAVNOST! Izneo pravu istinu o Siriji i Idlibu! (VIDEO)

U petak je državni sekretar Majk Pompeo dao izjavu uoči sirijske ofanzive i ruske kampanje za oslobađanje Idliba od džihadista.

Idlib (Foto: Pravda)

Izjava Pompea je glasila: – Tri miliona Sirijaca, koji su već bili isterani iz svojih domova i koji su sada u Idlibu, trpe od ove agresije. Nije dobro. Svet gleda. 

I Vašington i društvene mreže i mediji se pripremaju za eventualnu konfrontaciju između SAD - Damaska i Rusije kao odgovor na sirijsku vojnu akciju u Idlibu, predstavljajući severozapadnu pokrajinu kao "poslednje pobunjeničko uporište" u kojem Damask jednostavno pokušava da "masakrira civile".



Međutim, zvaničnici Vašingtona često su u suprotnosti sa sopstvenim prethodnim staovima, a ovo je sasvim jasno u slučaju Idliba, gde Bret Mekgurk - zvaničnik Bele kuće koji je imenovan za izaslanika koji se bavi pitanjem borbe protiv Islamske države, koji u suštini deluje kao lični diplomata predsednika SAD u Iraku i Siriji - ranije je opisao istinitu situaciju na terenu u neobično iskrenim komentarima.

- Provincija Idlib je najveća oblast Al-Kaide od 11. septembra, povezana direktno sa Ajmanom al Zavahirijem, što je veliki problem.

Retka, poštena procena je rečena godinu dana ranije 27. jula 2017. godine na događaju u Vašingtonu na kojem je Mekgurk bio panelista i domaćin Instituta za Bliski istok. Tokom panel diskusije, Mekgurk je rekao:

- Moramo postaviti pitanje, zašto i kako se zamenik Ajmana al-Zavahirija nalazi u provinciji Idlib. Zašto se ovo dešava? Kako je stigao tamo? Oni nisu padobranci?!



Da, dugo smo se pitali istu stvar, posebno kada je američka obaveštajna služba direktno pomagala vojsci Al Kaide (koja se sada pretvorila u Hadžat Tahrir al-Šam) iz "operativne sobe" u Turskoj. U to vreme, komentari Mekgurka su bili usmereni na saveznika NATO - Tursku, koju je optužio za omogućavanje džihadistima ulazak u severnu Siriju kako bi srušili kurdski SDF.

- Pristup nekih naših partnera da pošalju na desetine hiljada tona oružja i na drugačiji način da gledaju na to kako ovakvi inostrani borci dolaze u Siriju možda nije bio najbolji pristup - rekao je Mekgurk te 2017. godine.

Dodao je da je Al-Kaida u potpunosti iskoristila Tursku koja je omogućila slobodan protok oružja i džihadista preko svoje dugačke granice sa Sirijom. Naravno, Mekgurk je zanemario da spomene da su SAD u svemu tome bile njihov voljeni partner tokom većeg dela sirijskog rata, i da su tražili promenu vlasti u Damasku. Tursko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je njegove izjave u to vreme. Naravno, Stejt department bi najradije da američka javnost zaboravi da su te reči ikada izrečene.



U međuvremenu, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov upozorio je Zapad da se ne meša u posao sirijskih i ruskih snaga koje se bore protiv terorista u Idlibu:

 – Nadam se da naši zapadni partneri neće popustiti pred provokacijama i neće ometati antiterorističku operaciju - rekao je on.

Skoro 300 vodećih džihadista ubijeno u Idlibu za četiri meseca. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Al Kaida i Beli šlemovi (“humanitarci”) zajedno operišu po Idlibu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA