Najnovije

NE ŽELE GA: Vučić pokrovitelj festivala Teatar na raskršću, neki ne bi da "igraju za njega"!

Iako će biti održan tek na proleće naredne godine, festival "Teatar na raskršću" u Nišu, koji promoviše slobode i "svaku vrstu različitosti", već je podigao prašinu među rediteljima čije bi predstave trebalo da budu odigrane. Razlog je to što je direktor niškog Narodnog pozorišta za pokrovitelja pozvao predsednika Aleksandra Vučića, a neki ne bi da "igraju za njega".

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Pošto je direktor niškog pozorišta i drugog po redu festivala "Teatar na raskršću" objavio da mu je velika čast zato što je predsednik Republike Aleksandar Vučić pokrovitelj manifestacije, reagovao je reditelj Igor Vuk Torbica, čija bi predstava "Bakhe" trebalo da se igra na ovoj manifestaciji.

"Izvinjavam se što se ovih dana uporno ne javljam na Vaše učestale pozive. Možda i sami već slutite da je razlog tome sramota koju osećam zbog medijske najave drugog izdanja Festivala 'Teatra na raskršću'. Naime, kao udarnu vest povodom tog događaja istakli ste da će se festival održati pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije i to je već dovoljan razlog da se, eto, sramim. No, ipak, posebno se sramim Vaše izjave da je tu u pitanju 'velika čast', a od nje mi, da budem iskren pripadne i muka. Izneli ste u medijima negde i da se niko od umetnka nije bunio ili odbio angažman. Vaš argument je deplasiran, budući da, na žalost, autor ne polaže prava da odlučuje o sudbini svojih predstava. Da je tako - prvi bih reagovao. Mogu ovde samo javno pozvati i producenta svoje predstave, kao i ostale kolege, da i sami razmisle o učešću na tom i takvom Vešem festivalu", napisao je Igor Vuk Torbica.

Za direktora festivala - ovakve reakcije su neshvatljive, jer direktor iz Niša tvrdi da nije Vučić pokrovitelj, već institucija predsednika, što je objavljeno i na sajtu Narodnog pozorišta.

"Mi zaista ne želimo da budemo deo dnevno-političkog vokabulara, folklora i frustracije", izjavio je Spasoje Ž. Milovanović, direktor festivala "Teatar na raskršću".

Frustrirajuće je proslavljenim rediteljima, čini se, upravo to što ih je organizator niškog festivala "gurnuo" u dnevnu politiku.

"Obaveštavam Vas da je predsednik Republike, gospodin Aleksandar Vučić odlučio da bude pokrovitelj medjunarodnog pozorišnog vestivala 'Teatar na raskršću'. U prilogu akta dostavljamo Vam pismo predsednika Republike", napisao je Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike.

A u opširnom pismu je Aleksandar Vučić opisao zbog čega je sve odlučio da prihvati zatraženo mu pokroviteljstvo, zaključivši na kraju, da ga on prihvata, potpisujući se imenom i prezimenom, a ne - funkcijom.

"To je protokolarno pokroviteljstvo...", kaže Milovanović.

Znači, nije Aleksandar Vučić pokrovitelj, već ko?

"Zaista jedan nonsens, jedno nerazumevanje...", dodao je.

Torbica nije jedini kome je zasmetalo pokroviteljstvo jednog političara.

Reditelj Kokan Mladenović, takođe, smatra da Aleksandru Vučiću svakako nije mesto na ovakvom festivalu, odnosno, rekao je da je on ovde uljez. Pritom smatra i da je čitava priča sa pokroviteljstvom Aleksandra Vučića - farsa.

"Ovde mu nije mesto, jer vodi zemlju nekulture i rijalitija, u kojoj nema političkog dijaloga", kaže, i dodaje da - nema slobode.

"Teatar na raskršću" planiran je od 11. do 19. marta naredne godine i poklapa se sa predizbornom kampanjom. Za nekoga čista podudarnost, za druge razlog da se, možda na kraju, ipak, ne pojave?

Pročitajte OVDE   šta je to Dačić poručio Vučiću a tiče se izbora.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA