Najnovije

NEMAČKI MEDIJI OTKRIVAJU: Rusija ima 64 „zabranjene rakete“ 9M729 – mnogo više nego što priznaje (VIDEO)

Nemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio je da Rusija ima više krstarećih raketa 9M729 nego što priznaje.

9M729 (Foto: RIA)

Isti list naodi da ih Rusi  već imaju 64 i naglašava cda su to rakete za koje Pantagon i Stejt departman tvrde da imaju nedozvoljeni domet veći od 500 kilometara…

Koristeći nesumnjivo podatke nemačke ili američke vojne špijunaže, FAZ tvrdi da se te rakete – osim na poligonu Kapustin jar (Astrahanska oblast) – nalaze i u arsenalima raketnih bataljona Kamišlovu (Sverdlovska oblast), Mozdoku i kod gradića Šue (Severna Osetija).

Tvrdi takođe da svaki od tih bataljona raspolaže sa najmanje četiri lansera sa po četiri takve rakete.

Navodno te rakete imaju i različite bojeve glave.

I američki mediji početkom februara tvrdili da Rusija raspolaže „dodatnim brojem krstarećih raketa  9M729. Još su ukazivali da da te rakete imaju „znatno veći domet od Sporazumom o raketama srednjeg i malog dometa dozvoljenih 500 kilometara“.

Ministarstvo odbrane Rusije krajem januara je stranim vojnim atašeima i novinarima predstavilo raketu 9M729 koju koristi raketni sistem „Iskander-M“ i odbacilo sve optužbe vezane za nju.

Amerikanci su vlastita sumnjičenja povodom 9M729 iskoristili za istupanje iz sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa (konačno će istupiti polovinom 2019.).

Reagujući, Moskva je najavila isto i – početak priprema za proizvodnju kopneneverzije krstarećih raketa „Kalibar“ i kopnene hipersonične rakete srednjeg dometa na bazi postojeće rakete „Cirkon“.

Rusija je ostavila mogućnost Amerikancima da se vrate pomenutom sporazumu, ali i objavila – da sama nikakve pregovore neće inicirati.

Pod čijom kontrolom su Tači, Veselji i Haradinaj pročitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA