Najnovije

PENTAGON SE VRATIO NA STARU STRATEGIJU PROTIV RUSIJE: Ovo su primenjivali tokom Hladnog rata

Komanda američke vojske ponovo je ovladala taktikom trenutnog raspoređivanja trupa, prilagođavajući se novoj strategiji američkog Ministarstva odbrane, poznatoj kao "dinamična upotreba snaga", piše glasilo Pentagona, list Stars & Stripes.

Američki tenk (Foto: US Army)

Strategija uključuje vojsku koja održava "ravnotežu snaga sa neprijateljem kroz nepredvidljivije kretanje vojnika", ističe se u publikaciji.

Pentagon je već primenio strategiju u praksi: početkom marta, 1.500 pešadinaca koji su bili na artiljerijskim vežbama u gradu El Paso u Teksasu, brzo su raspoređeni u Poljsku. Ova taktika podseća na vreme Hladnog rata, kada je mobilizacija trupa bez prethodne najave bila glavna karakteristika vojne strategije za borbu protiv Sovjetskog Saveza, naglašava se u članku.

“Ovo će se redovno pratiti. Za svakog od naših protivnika na bilo kom mestu to će biti nepredvidljivo, što je dobro za našu nacionalnu bezbednost. Sve je to pitanje odvraćanja (neprijatelja) i spremnosti (trupa)“, rekao je general-major DŽon Gronski, zamenik šefa Nacionalne garde SAD u Evropi.

Krajem februara postalo je poznato da Pentagon razvija novu strategiju vođenja rata kao odgovor na pretnju sukoba s Rusijom, Kinom i drugim protivnicima. To je saopštio načelnik američkog vazduhoplovstva general Dejvid Goldfajn.

Na ovom konceptu rade predstavnici vazduhoplovstva i mornarice, kao i drugih vojnih rodova. Ideja je da se tajno prodre u neprijateljsku teritoriju na moru, na kopnu i u vazduhu da bi se neprijateljstavio u težak položaj. Glavnu ulogu u ovom planu igraju američki lovci F-35. Za implementaciju ove strategije potrebno je oko 135 milijardi dolara.

Lime je ojačan ruski bombarder Tu-22, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Američka i britanska vojska u Poljskoj

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA